VASKRŠNJA POSLANICA MITROPOLITA AMFILOHIJA: Jedino pobeda nad smrću daje smisao životu

Autor: Tanjug

Vesti

06.04.2018

16:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Pobeda nad smrću jedina je istinska pobeda čoveka", poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Mitropolit Amfilohije

- Pobeda nad smrću predstavlja jedinu istinsku pobedu čovekovu. Sve druge pobde i čovekovi uspesi na zemlji, ako se ne završavaju tom pobedom - ništa ne predstavljaju. Samo pobeda nad smrću daje smisao sveukupnom ljudskom životu i delanju, čovekovom rađanju i postojanju - poručio je mitropolit u vaskršnoj poslanici pravoslavnim hrišćanima u Crnoj Gori, koji ovaj praznik obeležavaju o Julijanskom kalendaru.

Prema njegovim rečima, nije ni malo slučajno što savremena psihijatrija smatra da je najopasnija bolest našeg vremena - bolest gubljenja smisla života.

- To je bolest koja rađa bezbroj drugih bolesti. A gubljenje smisla života upravo se rađa iz prihvatanja smrti kao jedine konačne realnosti čoveka i sveta. Sve filozofije i ideologije, bez obzira kako umne i duboke izgledale, koje prihvataju smrt kao konačnu realnost, u suštini predstavljaju obmanu i laž upravo time što obogotvoruju smrt, prolaznost i ništavilo - naveo je mitropolit Amfilohije.

Kako je istakao, sve su one sadržane u onom prvom demonskom iskušenju Hristovom na Gori kušanja: "i pristupivši Njemu kušač reče: ako si Sin Božiji, reci da kamenje ovo postanu hlebovi". 


- Svaki čovek na zemlji rođeni stoji pred tim iskušenjem - poručio je mitropolit crnogorsko-primorski.

Savremeni čovek, navodi Amfilohije, stoji pred tim iskušenjem možda više nego li bilo koja generacija do našeg vremena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading