POTROŠAČKA PATROLA: Kako izabrati najbolju kafu!(VIDEO)

Autor: Anđela Trifunović

Vesti

21.05.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova epizoda emisije "Potrošačka patrola", koju možete pogledati na Jutjub kanalu Republika news!

Domaća, espreso, nes, filter, dva u jedan, tri u jedan... Izbor je veliki i ponekad težak

Kafa je postala sastavni deo našeg života, bila to ona prva jutarnja, kasna popodnevna ili ona velika crna na poslu. Turska (neki više vole izraz domaća), espreso, nes, filter ili iz kesice...

Svi imamo svojuomiljenu. U ovom tekstu i novoj epizodi emisije "Potrošačka patrola", koju možete pogledati na Jutjub kanalu Republika news, zato smo se

bavili upravo kafom. Razlog tolike popularnosti kafe je, naravno, kofein, koji predstavlja najrasprostranjeniji legalni stimulans na svetu. Dok kafu lagano ispijamo, retko kad pomislimo šta ona radi našem organizmu. Kažu da je generalno dobra ako je prava i kvalitetna jer je bogata antioksidansima.


RANI SATI
Naučnici smatraju da umereno konzumiranje kafe kod zdravih osoba ima
neutralan ili blago stimulativan efekat. Hajde da vidimo koja je kafa za  preporuku... Turska, espreso, nes, kapućino ili kafa iz kesice. Počećemo od turske kafe, koja je kod nas poznata kao domaća, kao znak dobrodošlice i kao izgovor za razgovor. Turska kafa je dobra, ali treba da se slegne da ne biste pili soc koji loše utiče na želudac. Najbolje je da je pijete u jutarnjim satima jer razbuđuje i podiže pritisak, a ako ste u godinama, sasvim je dovoljna ona jedna jutarnja.


Da li znate koja kafa se smatra najboljom?
U pitanju je espreso zbog pare koja pod pritiskom prolazi kroz ovu vrstu kafe. Nema soc i samo oni najbolji delovi ostaju u kafi. Ako niste znali, postoji i kafa koja goji, a to je kafe late. Ima mnogo sirupa, odnosno šećera različitog porekla. Ukoliko ovu kafu pijete dva puta dnevno, poješćete 18 kilograma šećera za godinu dana. Zbog toga je ova kafa izuzetno kalorična i uopšte nije zdrava.


Italijani obožavaju kapućino. Piju ga uglavnom pre podne pošto održava
sitost. Treba, međutim, da znate da nekima ne prija jer se pravi s penom
od mleka, pa se duže vari. Idemo na kafu koju vole sve generacije. Nes kafa se smatra dobrom kafom jer se pravi od kvalitetnijih sorti. Mnogo je jača od drugih kafa, zato pazite da ne preterate, s obzirom na to da može da dovede do anksioznosti i aritmije kod osetljivih osoba.
Filter kafa je najslabija od svih vrsta i pije se kao čaj, pa može da se
konzumira i u većim količinama. Amerikanci ovu kafu piju non-stop, kažu
da nema toksina zbog pare koja je pročišćava.


PO NAVICI
Najmanje zdrave kafe su, po svemu sudeći, kafe iz kesice. One su pune veštačkih zaslađivača i aroma i bilo da se odlučite za dva u jedan, tri u jedan ili neku s ukusom, budite umereni. Pijte je samo kad nemate drugi izbor.
Ni kafa iz automata nije posebno zdrava jer dugo stoji, kuva se bez velikog pritiska i pare i sadrži veštačke dodatke. Za autorku ovog teksta najbolje kafe su vezane za termin, a ne za vrstu kafe. Tako mi prija prva jutarnja i druga posle ručka. One su mi nekako baš kako treba.
Kažu, uostalom, da je najbolja kafa ona na koju ste navikli. Za bilo koju da se odlučite, treba da znate da prevelika količina može da dovede do anksioznosti, poremećaja spavanja, skoka pritiska, aritmija i migrene.

 

Novu epizodu emisije "Potrošačka patrola" pogledajte u videu na početku teksta!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading