Prljava kampanja "Deleza": ZA RASPALE KESE TRAŽE DVA DINARA

Vesti

11.04.2018

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanija "Delez Srbija" pod izgovorom zaštite prirode počeće od 16. aprila da naplaćuje plastične kese u prodavnicama "Šop&go". Dva dinara, koliko će kese koštati, malo koga će sprečiti da ih koristi, ali će zato "Delezu" nadoknaditi troškove nabavke i omogućiti im da profitiraju. U ovoj kompaniji pak naplaćivanje kesa pravdaju ekološkom svešću.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

- Na ovaj način želimo da smanjimo upotrebu plastičnih kesa koje zagađuju našu životnu sredinu i da naš komšiluk učinimo čistijim i lepšim - navodi se u obaveštenju potrošačima.

Potrebno je uvesti potpunu zabranu ovih kesa, ali očigledno je da je to veliki biznis koji ne sme da se ugrozi

Ruža Helać, Vojvođanska zelena inicijativa

EKONOMSKI INTERES

Ipak, već u sledećoj rečenici, kompanija ne krije ekonomski interes, pa napominje kupcima da će oni koji budu imali račun veći od 1.000 dinara dobijati do 15. aprila besplatne pamučne cegere za kupovinu.

Ruža Helać iz Vojvođanske zelene inicijative kaže za Srpski telegraf da se ovde radi o zameni teza jer je očigledno da ne postoji namera da se problem plastičnih kesa ozbiljno rešava.

ZAŠTITA POTROŠAČA: Da stvarno postoji namera da se plastične kese izbace iz upotrebe, ne bi im stavljali simboličnu cenu

- Svi znamo da cena od dva dinara neće sprečiti građane da koriste plastične kese. Jedino će doneti dodatnu zaradu prodavnicama koje to uvode. Plastične kese su problem sa nesagledivim posledicama. Zagađuju nam vazduh, vodu i zemljište, praveći jednu veliki deponiju. Potrebno je sistemsko rešenje, odnosno potpuna zabrana upotrebe ovih kesa, ali očigledno je da je to veliki biznis i da niko neće da ga ugrozi - zaključuje Helaćeva.

Foto: ST/V. LUKIĆ

PODMIRUJU TROŠKOVE

Sa njom je saglasan i Nenad Bumbić iz udruženja "Zaštita potrošača". Kako on kaže, da stvarno postoji namera da se plastične kese izbace iz upotrebe, niko im ne bi stavljao simboličnu cenu od dva dinara. To je kusur koji mnogi i onako ostave kasirkama.

7 kesa dnevno upotrebi svaki stanovnik Srbije

- Podržavam da prestane upotreba plastičnih kesa, ali mislim da ovo nije rešenje. Na kraju se sve svodi na to da se podmire troškovi nabavke ovih kesa - priča Bumbić.

Imajući u vidu da se na kesama nalazi logo kompanije, mnogi su zamerili i da na ovaj način "Delez" prodaje svoju reklamu.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading