DANAS JE POBUSANI PONEDELJAK: Setite se onih koji su vas napustili

Autor: telegraf.rs

Vesti

16.04.2018

07:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva obeležava danas Pobusani ponedeljak, odnosno "Vaskrs za mrtve", dan kada se uređuju grobovi preminulih i kada se na groblja iznose farbana jaja. To je prvi ponedeljak nakon Vaskrsa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Pobusani ponedeljak je prvi dan posle Tomine nedelje ili deveti dan od Vaskrsa. Toga dana žene odlaze na groblje, čiste grobove od korova, okopavaju i pobusavaju busenjem sveže zelene trave. Istovremeno, dele sirotinji hranu koju su za tu priliku donele na groblje "za dušu" pokojnika.

U nekim mestima na grobove se iznose i vaskršnja jaja, koja se stavljaju na grobove uz pozdrav “Hristos vaskrse”. Ponegde se ta jaja i tucaju u spomenik. Smatra se da su ovaj običaj u Srbiji nastao od ruskog običaja, Radonjice.

Ovim pradavnim običajem se iskazuje ljubav i poštovanje prema umrlim srodnicima, sa kojima se na taj način deli radost Vaskrsenja Hristovog i pobede nad smrću. Na kraju se preostala jaja podele sirotinji.

Veruje se da je ovaj običaj najpre nastao u krilu ruske crkve odakle je došao i u naše krajeve, ali nema jasnih dokaza od kada datira tradicija obeležavanja ovog dana.

O Pobusanom ponedeljku je pisao još Vuk Karadžić u svom rečniku u kome kaže da se kod Srba ovaj ponedeljak zove i "Ružičalo" jer ljudi tada pored grobova sade novo cveće (ruže, pa odatle "ružičalo"), ali i "Družičalo" jer u narodu postoji običaj da se na današnji dan momci i devojke okupljaju i druže.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading