(FOTO) UJEDINIO 45.000 SRBA: Naša dijaspora u Francuskoj na jednoj Fejsbuk stranici

Autor:

Vesti

19.04.2018

16:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ujedinila ih nostalgija! Gotovo dve hiljade kilometara daleko od matice Srbi se udružili kako bi pomogli jedni drugima i rodnoj grudi. Oko 45.000 njih okupilo se na Fejsbuk stranici "Svi Srbi u Parizu", putem koje se svakodnevno druže, ali i međusobno pomažu oko pronalaska posla, smeštaja i svega što im je potrebno. U tuđini su, kažu, svi ko jedan.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Srpske zastave kod Trijumfalne kapije

Stranicu je pre osam godina pokrenuo Saša Pešić, Srbin iz Lebana koji od 2001. živi i radi u francuskoj prestonici, a danas je ova stranica nezaobilazna u životu svakog Srbina u Parizu, a i šire.

- Grupa je napravljena radi druženja i okupljanja, korisnih saveta i informacija. Međutim, vremenom se stranica toliko omasovila da povezuje Srbe u čitavoj Francuskoj, ne samo u Parizu - priča Pešić.

Zahvaljujući ovoj stranici šestoro mladih Srba sklopilo je i brakove, pa su Pešića, kao osnivača, zvali za kuma.

- Naša grupa bila je sudbonosna i za mladića iz Srbije koji nam se obratio za pomoć kako bi pronašao oca, koji ga je ostavio sa godinu dana. Uspeli smo da ga pronađemo i već sutradan veče su otac i sin bili zajedno - prepričava Saša.

Koliko su složni i organizovani u tuđini govori i podatak da su 2014, za vreme poplava, skupili 1,5 miliona evra pomoći za poplavljene, što je nezapamćeno u istoriji srpske dijaspore u Francuskoj.

U ovoj zemlji danas živi oko 250.000 Srba i ima ih u svim sferama društva. 

- Ranije su naši ljudi uglavnom radili u konfekciji, a danas je to građevina. Žene se najčešće bave čišćenjem ili čuvanjem dece, ali kad se srede papiri i nauči jezik mogućnost izbora je veća. Imamo i školovanih ljudi, dve Srpkinje su čak i poslanice u francuskom parlamentu - napominje Pešić.

A kada ne rade, iskoriste priliku da se druže i to je uglavnom za vreme praznika.

- Božić i Uskrs su svojevrstan doživljaj za Srbe. Čak i oni koji nemaju mnogo dodira sa srpstvom, koji su  rođeni i odrasli ovde, tada dolaze u crkve, kojih ima dve. Za badnje veče se zatvori ulica oko crkve i po tri sata se čeka da se zapali sveća. Pali se badnjak, prodaje rakija. Ima i nekoliko naših restorana, gde se okupljamo za Srpsku novu godinu. Služe se pihtije, roštilj, gibanica... - kaže Saša.

Upravo su srpskim specijalitetima Francuzi i najviše oduševljeni.

- Kada probaju našu rakiju, gibanicu, iskonsko gostoprimstvo i lepotu druženja odmah požele da posete Srbiju, pa idu na Exit, u Guču, Đavolju Varoš - zaključuje Pešić.  

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading