MILO NAOPAKO PALIO BADNJAK: Mitropolit crnogorski Amfilohije o političarima

Autor:

Vesti

19.04.2018

17:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koga su tokom službovanja u SPC pratile razne priče poput toga da je okupator Crne Gore i da optužuje politiku pokojnog premijera Zorana Đinđića, objašnjava da su to neistine. Tim povodom, u intervjuu za Nedeljnik on je poručuje političarima, bez izuzetka, da Crkva sve pamti i da s njom ne treba da ratuju.

RepublikaFoto: Tanjug
Milo Đukanović

Kada je devedesete došao u Crnu Goru nazvali su ga "pukovnik" i pričali da ga je poslao Milošević da radi protiv države.

- Nema on veze s mojim dolaskom, ja sam došao sam, a taj nadimak je izmislila grupa Montenegrina i nazvala me okupatorom. A ja u Morači rođen, svi moji preci tu odrasli i ostavili svoje kosti - počinje priču Amfilohije.

Đinđić je prvi koji je posle moštiju Svetog cara Lazara bio u Hramu Svetog Save i odatle sahranjen

U Montegrine, kako naziva pristalice aktuelne vlasti u Crnoj Gori koje se bore za nezavisnu crkvu i progone SPC, svrstava i novoizabranog predsednika Mila Đukanovića, koji je, kako kaže, svojevremeno izjavio da će Mitropoliju smestiti u šupu.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Mitropolit Amfilohije

- Đukanović se 1997. prešaltovao u Montenegrine, a nije bio takav. Šteta. Koliko sam tada čuo od njegovih najbližih, rečeno mu je ili ćeš u Hag zbog Dubrovnika ili ćeš da prihvatiš da radiš kako se dogovaramo. Nije mu se išlo tamo, nije mu se trošilo sve što je stekao, a on zna kako je stekao i onda je prihvatio ideje Liberalnog saveza. Do tada je dolazio u Mitropoliju, kod ćivota Svetog Petra, i ložio je jednom čak i badnjak, doduše naopako ga je naložio - priseća se mitropolit.

Milu se nije išlo u Hag i nije mu se trošilo sve što je stekao, a on zna kako je stekao, pa je onda prihvatio ideje liberala

Osim negativnog nadimka, Amfilohiju su svojevremeno pripisali da je mislio na pokojnog premijera Srbije Zorana Đinđića kada je izjavio "ko se noža lati, od noža će poginuti", ali on tvrdi da to nije istina.

- To je potpuna besmislica ljudi koji sve podređuju politici. Ja sam to rekao za njegove ubice. To je bilo svakom jasno, ali Beba Popović, glavni tvorac sadašnjeg neokomunizma u Crnoj Gori, i ovi drugi su me optužili da sam to rekao za Đinđića. Ne dao bog - kaže mitropolit.

Amfilohije podseća da je Đinđić prvi koji je posle moštiju Svetog cara Lazara bio u Hramu Svetog Save i odatle sahranjen, što ga praktično poredi sa svecem. Na kraju, poruka jednog od najuticajnijih episkopa SPC glasi: "Nemoj sa Crkvom da ratuješ jer Crkva ima pamćenje malo starije od političara, to je iskustvo vekova."

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading