LONČAR: Od svih aerodroma u regionu avioni uvek biraju naš za PRINUDNO SLETANJE

Autor: Tanjug

Vesti

30.04.2018

13:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar obišao je Ambulantu na aerodromu Nikola Tesla i tom prilikom pohvalio sve ljude koji tu rade zato što, kako je naveo, kada se pojavi situacija na nebu da avion ima putnika kojem je pozlilo, od svih regionalnih aerodroma, kapetani aviona se odlučuju za aerodrom u Beograd.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Zlatibor Lončar obišao prostorije Ambulante hitne pomoći na aerodoromu "Nikola Tesla"

- To je za veliku pohvalu, a to takođe donosi ogroman novac koji prihoduje Aerodrom - rekao je Lončar novinarima na Aerodromu.

Inače aerodrom Nikola Tesla od prinudnog sletanja aviona prihoduje od 2.000 do 10.000 evra po jednom sletanju.

On je kazao da se lekarski tim u Ambulanti nalazi na početku sistema koji je odgovoran u slučajevima da avion mora prinudno da sleti, jer imaju pacijente kojima je neophodna medicinska pomoć.

 - Kada takav avion sleti ovde, onda iz Ambulante ekipa odlazi do aviona, preuzima pacijenta, ukazuje neophodnu prvu pomoć, a za to vreme je već obaveštena Hitna pomoć, koja obaveštava Urgentni centar ili neku drugu bolnicu i napravi se taj lanac da se ne izgubi nijedan minut da se pokuša da se tom pacijentu spasi život -  objasnio je Lončar.

Dodao je da se na Aerodromu obavi minimum 15 pregleda dnevno, te da je od početka godine do danas Hitna pomoć dolazila na Aerodrom da interveniše 50-ak puta. 

Podsetio je na pacijenta iz Nemačke, zbog kojeg je avion prinudno sleteo, jer je imao srčanih problema, a koji je reanimiran čak 30 puta i kazao da to nije hitno i efikasno urađeno na Aerodromu Nikola Tesla, taj pacijent danas ne bi bio živ. 

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

 - Ide letnja sezona, sada su i praznici i veći je broj putnika, a kada je veći broj putnika, onda imate i veći obim posla za ljude koji rade u Ambulanti  -  naveo je Lončar i dodao da su danas dogovorili da se ustanovi neposredna komunikacija ljudi iz Ambulante na Aereodromu sa direktorom Urgentnog centra, Hitne pomoći, i da to bude lična komunikacija.

 - Oni će se viđati jednom mesečno da bi na vreme uradili sve što je neophodno da bi se što više ljudskih života spasilo -  kazao je Lončar i naveo da je Inspekcija Ministarstva zdravlja na Aerodromu 24 sata i vodi računa o svim sumnjivim putnicima, kao što su radili i kada je bio najveći priliv migranata.

Izvršni direktor Aerodroma Raša Ristivojević kazao je da ima od 1.500 do 3.000 preleta dnevno pogotovu na leto, te da nije neočekivano da se par aviona u par dana pojavi sa problemima koje su avioni proteklog vikenda imali.

 - Imali smo pet prinudnih sletanja od početka godine, inače je to oko jednog mesečno, ali ovog vikenda smo imali takvu situaciju da su u dva dana tri aviona morali da slete zbog problema te vrste. Mi smo otvoreni 24 sata kako bismo pružili pomoć svim kapetanima koji se u tim slučajevima odluče da slete na beogradski aerodrom -  kazao je Ristivojević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading