ŠARČEVIĆ ISTERAO CECU IZ UDŽBENIKA

Vesti

02.05.2018

15:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stihovi Svetlane Cece Ražnatović u udžbeniku srpskog jezika za peti razred šokirali su javnost i uzdrmali društvene mreže. I dok pojedinci okrivljuju prosvetu za uvođenje turbo-folka u škole na mala vrata, ministar prosvete Mladen Šarčević za Srpski telegraf naglašava da će ovaj zadatak biti izbačen.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Biće kažnjeni: Ministar prosvete Mladen Šarčević

STIHOVI ZA ARKANA

Naime, sporni stihovi pevačice narodne muzike i udovice vođe nekadašnjeg jugoslovenskog podzemlja Željka Ražnatovića Arkana su ni manje ni više nego u jednom od zadataka u kojem se uče padeži. "A sećaš li se, lepi grome moj, nekada je tlo pod nama pucalo..." Da stvar bude strašnija, mnogi smatraju da su upravo ovi stihovi posvećeni njenom pokojnom mužu, ozloglašenom kriminalcu.

Ceca: Pa sad baš taj stih, ima lepših. Zar ne?!...

- Kada bi mi neko naredio da decu ispitujem i da pritom pominjem stihove bilo koje druge turbo-folk zvezde, odbila bih. Verujem da bi sve kolege izrazile protest. Šokirana sam da je ovakav zadatak trebalo da bude u radnoj svesci iduće godine. Deca danas znaju mnogo više nego što mislimo, ona bi prepoznala ove stihove. Šta da očekujemo van škole od učenika koji na časovima čitaju ovakve lekcije. Ovoj vrsti muzike nije mesto u obrazovanju - kaže Nevena Miljanović, nastavnica srpskog jezika u OŠ "Dragan Lukić".

RepublikaFoto: instagram.com/_cecaraznatovic_
Hit ili šund: Stihovi koje je Ceca posvetila Arkanu završili u radnim sveskama

Zadatak iz srpskog jezika u knjizi koju je izdao BIGZ razbesneo je i ministra prosvete.

- Ovaj zadatak biće izbačen iz radne sveske, a onaj ko je napravio propust biće kažnjen. Sramota je da stihovi šunda i turbo-folka budu u školskom udžbeniku. O muzici koju učenici slušaju van škole neka brinu roditelji, a na časovima će se učiti korisne i važne lekcije. Svesku je izdao BIGZ, ali oni će to izbaciti po nalogu direktora Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) - kaže ministar Šarčević.

RepublikaFoto: instagram.com/ceca funpage
Sporni udžbenik

KAZNE ZA ODGOVORNE

On navodi da mu je direktor ZUOV rekao da članovi komisije koji su kontrolisali udžbenike nisu prepoznali ove rečenice.

- Oni tvrde da nisu znali da je ovo Cecina pesma, ali onaj ko je napravio ovu glupost biće kažnjen. Živimo u društvu u kojem se potencira ovakva vrsta muzike, koju ja iskreno ne volim i ne podržavam. U svakom slučaju, ovome u školama nije mesto - naglašava ministar.

Iako na naša pitanja nije odgovorila do zaključenja ovog broja, Ceca se povodom svojih stihova u udžbeniku oglasila na Fejsbuk profilu:

"Pa sad baš taj stih, ima lepših. Zar ne?"

Najveći propusti u školskim udžbenicima

2011.

U udžbeniku "Gramatolomija", čija je autorka novosadska profesorka, u lekciji o građenju reči stoji da su žene glupače. Navedeni su primeri glup-ača, lozov-ača i krast-ača uz objašnjenje da se radi o ženskoj osobi, vrsti rakije i vrsti žabe. Lekcija izbačena.

2014.

Fotografija na kojoj polugola pevačica Vendi drži mikrofon, a novac joj viri ispod bretele nalazi se u udžbeniku iz sociologije za srednjoškolce. Ova slika je deo lekcije o vrstama kulture, a pored fotografije piše: "Analizirajte u čemu se ogledaju razlike između popularne i masovne kulture." Lekcija izbačena.

2015.

Deca u Srbiji koriste udžbenik koji Kosovo i Metohiju odvaja od Srbije istom linijom koja je korišćena kako bi se obeležile granice država. Lekcija izmenjena.

2017.

Iza naslova "Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju" krije se promocija homoseksualizma. "Ljudi mogu imati više od jedne veze istovremeno", "Homoseksualnost je romantična i pozitivna varijacija ljudske seksualnosti". Knjiga zabranjena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Kvalitet

02.05.2018 18:36

Pored ovoga dragi ministre treba zabraniti ovoliko lobiranje pojedinih izdavackih kuca koje su u dilu sa nekima koji imaju uticaja. Svaki dan prosvetni radnici dobijaju tone poruka i imaju pritiske. Ako veruju u svoje izdavalastvo zasto pritiskaju porukama i pozivima. Treba preko novina apelovati da se izdavacka kuca koja svakodnevno salje poruke diskvalifikuje i znaju unapred da su im udzbenici odobreni. Sramota. Prosvetni radnici nisu trgovci vec prosvetni radnici koji brinu o kvalitetu.