ČUVAJTE GLAVE! STIŽU NAM OPASNE NEPOGODE - Leto puno grada, munja i gromova

Autor: J. JOKANOVIĆ - M. M. LESKOVAC

Vesti

07.05.2018

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nezapamćeno nevreme, oluja i grad pogodili su Ivanjicu, zbog čega je proglašeno vanredno stanje u četiri mesne zajednice ove opštine.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Jako nevreme očekuje nas i narednih dana

Od grada koji je padao više od 20 minuta nastradali su malinjaci, a obilna kiša koja se sručila poplavila je kuće i ulice. Međutim, to nije ništa u odnosu na ono što nas tek čeka jer nam stiže pakleno leto sa superolujama praćenim grmljavinom, gradom, a moguća je pojava i mini-tornada (pijavice), koji već dve godine zaredom tutnje Srbijom.

AKUMULIRANJE TOPLOTE

Jake oluje posledica su sve toplijih leta, ali i zagrejanih morskih površina u okolini. Takve možemo da očekujemo i narednih meseci, sudeći bar po dugoročnoj prognozi RHMZ, po kojoj će predstojeće leto biti izuzetno vrelo sa čak 44 tropska dana. Vruće će, kako najavljuju, biti i tokom noći, pa čak i na planinama.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Meteorolog Đorđe Đurić objašnjava da razni procesi utiču na pojavu oluja, ali da zabrinjava što je Jadransko more već sada mnogo zagrejano.

- To može da utiče na to da kada dođe do pojave oluja, one budu intenzivnije i češće jer more akumulira tu toplotu. Kada je toplije, veće su šanse za jači razvoj oluja. To je normalna pojava koja se dešavala i ranije, s tim da je sad i vreme ekstremnije u odnosu na ranije, pa su i oluje jačeg intenziteta. Padavine su toliko promenljive da se ne može za prekosutra predvideti koliko će kiše pasti - objašnjava Đurić i dodaje da su ovakve pojave najintenzivnije tokom maja i juna.

Jadransko more već sada mnogo zagrejano, njegova površina već ima 21-22 stepena

NESTABILAN PERIOD

Prema njegovim rečima, sada ulazimo u period nestabilnosti. Strašno nevreme već je pogodilo Ovčarsko-kablarsku klisuru, a oluje su tutnjale i tokom vikenda.

- Danas će samo na severu Srbije biti suvo, dok će u ostalim predelima biti promenljivo oblačno i svežije sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Oblačno će biti i sutra, a na jugu će posle podne biti uslova za lokalne pljuskove sa grmljavinom - kaže Đurić.

U četvrtak će takođe biti promenljivo oblačno. Posle podne i krajem dana sa juga i jugozapada sledi jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom, a ponegde se očekuju i grmljavinske nepogode.

KAKO SE SAČUVATI OD GROMA

  • zatvorite vrata i prozore

  • držite se dalje od utičnica

  • ako ste u automobilu, tu i ostanite do prestanka grmljavine

  • ako ste na otvorenom, čučnite ili lezite tako da zauzmete što manju površinu

  • isključite svu tehniku iz utičnica u kući ili stanu

JUN NAJKIŠNIJI

Prema dugoročnoj prognozi RHMZ, najviše padavina biće u junu, kada se očekuje više kiše nego u julu i avgustu zajedno, a tokom 90 letnjih dana za 23 je izvesno da će biti padavina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading