Srbija spremna da izdvoji: 20 MILIONA EVRA ZA SNIMANJE FILMA O JASENOVCU

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

14.05.2018

22:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada Srbije, na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, spremna je da finansira grandiozni filmski projekat o stradanju našeg naroda, Jevreja i Roma u Jasenovcu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Žrtve Jasenovca

Kako navode "Novosti", pozivajući se na neimenovane izvore, država planira da izdvoji i do 20 miliona evra za snimanje igranog filma o zloglasnom stratištu u NDH, ali i da angažuje eminentne predstavnike sedme umetnosti, uključujući i neka poznata imena iz Holivuda.

Sagovornici "Novosti", za koje se navodi da su bliski državnom vrhu, objašnjavaju da se Srbija na ovaj korak odlučuje sada, pre svega jer je konačno, zahvaljujući fiskalnoj konsoludaciji, moguće izdvojiti novac za ovako zahtevan posao, ali ova ideja ima i vrednosne elemente.

Naime, napominje list, do sada se niko u našoj kinematografiji nije usudio estetski da oblikuje jasenovačku tragediju, koja nadilazi granice ovog podneblja.

Uz to, konstantni pokušaju da se razmere ovog stradanja umanje ili da se oskrnavi uspomena na žrtve (najočitiji primer postavljanje table "Za dom spremni" nadomak logora) iziskuju ovaj civilizacijui napor, zaključuju "Novosti".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
djordje anunaki

07.06.2018 14:56

To je trebalo odavno uraditi