SRBI NEĆE MOĆI KOLIMA NA MORE? Zbog ovog papira vraćaju sa granice!

Autor:

Vesti

23.05.2018

15:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko krenete na godišnji odmor automobilom - možete u inostranstvu ostati bez tablica i bez živaca uz paprenu novčanu kaznu, i to zbog samo jednog papira - potvrde o važenju saobraćajne dozvole!

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vraćanje sa graničnih prelaza

Pojedini vozači su se već opekli na putu za Mađarsku i Crnu Goru. Na njihovu sreću, samo su vraćeni s granice. A da su ušli u neku stranu zemlju i da ih je policajac na lokalnom putu zaustavio i zatražio saobraćajnu na uvid a oni umesto nje pokazali potvrdu da je važnost produžena - nadrljali bi. Prava zbrka nastala je zbog roka važenja saobraćajnih dozvola i tablica, koji je produžen sa sedam na devet godina, ali glavni problem je u tome što kad on istekne, ne možete dobiti novi validan dokument, već samo pomenuti papir koji mnoge zemlje ne prihvataju.

Mađarska policija se pozvala na konvenciju o saobraćaju, na međunarodni dokument koji važi od 1968. godine, i izričito kažu da je potvrda neprihvatljiva za njihovu policiju, kao i za graničnu policiju. 

Sagovornici beogradskih medija smatraju da će vozači iz Srbije imati velikih problema u inostranstvu.

- Ovi primeri ukazuju da neće samo Mađari praviti problem. Što bi neki policajac u Bugarskoj ili Grčkoj morao da zna da smo mi promenili ovo. U drugim zemljama nisu dužni da poznaju odluku i pravilnik koje je doneo MUP Srbije - objašnjava Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

On kao rešenje problema vidi ukidanje roka važenja registarskih tablica, a da se saobraćajne dozvole menjaju na deset godina:

- Sada je problem to što oni kojima istekne ne mogu da izvade novu, već mogu da dobiju samo ovu potvrdu.

Milan Vujanić, profesor saobraćajnog fakulteta u penziji, objašnjava da je ministar spoljnih poslova taj koji mora da reši ovaj problem s MSP Mađarske i da se mora poslati zvaničan dopis ostalim zemljama:

- Ukoliko ta potvrda nije u skladu s međunarodnim propisima, onda naši moraju da se usklade s tim propisima. Policajac u bilo kojoj zemlji može zaustaviti naše vozače, a ako papir nije u skladu sa propisima EU, vozači mogu biti kažnjeni, mogu im skinuti tablice... Ne znam kom našem genijalcu je palo na pamet da ne izda novi dokument, nego da ovako dovodi ljude u ovu situaciji.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading