MRAČNA STATISTIKA: Evo koliko žena u Srbiji POKOSI RAK GRLIĆA MATERICE

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

25.05.2018

11:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji svakog dana četiri žene obole, a jedna umre od raka grlića materice koji se može sprečiti, otkriti na vreme i efikasno lečiti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović je istakao da je prevencija raka grlića materice prepoznata kao jedan od prioriteta u radu tog ministarstva.

- Stopa incidencije i mortaliteta od raka grlića materice u Srbiji je izuzetno visoka. Stoga ćemo nastojati da odlučnom i istovremenom primenom primarnih i sekundarnih mera prevencije, odsnosno organizovanim skriningom i imunizacijom protiv infekcija izazvanih HPV, promenimo ovu negativnu statistiku i pobedimo ovu opaku bolest u našoj zemlji - rekao je on.

Srbija je 2012. godine započela organizovani skrining program za rano otkrivanje raka grlića materice


Direktor Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović je rekla da je rak grlića materice ozbiljan problem u Srbiji, da je glavni uzročnik nastanka te vrste raka infekcija humanim papiloma virusima i da je najefikasnija preventivna mera imunizacija.

Navela je da se infekcije izazvane humanim papiloma virusima smatraju najrasprostranjenijim u svetu i da se procenjuje da je oko 80 odsto seksualno aktivne populacije zaraženo nekom vrstom tog virusa.


- HPV se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom najčešće tokom seksualnog odnosa - pojasnila je Jovanović i dodala da postoji više od 130 tipova HPV koji mogu uzrokovati infekcije, pre svega genitalnog sistema kod ljudi.

Ona je istakla da se Srbija, na osnovu procena Međunarodne agencije za istraživanje raka i Evropske mreže registara za rak, nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama oboljevanja i umiranja od raka grlića materice.

- Kada je reč o oboljevanju Srbija je na četvrtom mestu u Evropi, posle Rumunije, Litvanije i Bugarske, a kada je reč o umiranju od te vrste raka naša zemlja se nalazi na trećem mestu u Evropi, posle Rumunije i Moldavije - zaključila je Jovanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading