PODVIG LEKARA U DEČJOJ KLINICI U TIRŠOVOJ: DEVOJČICI IZVADILI TUMOR OD 5 KILOGRAMA!

Vesti

27.05.2018

17:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lakša sam pet kilograma i presrećna što je sve gotovo, sa širokim osmehom priča Jelena Pušica (15) iz Kragujevca, kojoj je u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj izvađena najveća tumorna cista iz stomaka.

RepublikaFoto: e-stock/K. Mihajlović
Jelena Pušica

Poslednjih godinu dana Jelenin stomak bio je naduven, nije osećala bolove ni smetnje kada hoda, trči, pliva. Stomak je počeo da joj smeta iz estetskih razloga. Otišla je kod gastroenterologa i otkrivena joj je tumorna cista teška čak pet kilograma.

Upućena je u UDK u Tiršovoj, gde joj je odmah urađena laparoskopska operacija.

- Srećna sam što je operacija prošla dobro i što mi nisu sekli stomak, pa neću imati ožiljak. Treniram plivanje već pet godina i nadam se da ću se jednog dana vratiti u bazen - kaže Jelena, učenica prvog razreda kragujevačke gimnazije.

Jelenina mama Danica kaže da njena ćerka nije imala nikakve tegobe osim nadutosti, pa su mislili da je od neke hrane.

- Kad smo je odveli na pregled i na magnetnu rezonancu, imali smo šta da vidimo. Njen pedijatar nas je odmah uputio u Beograd, na hitnu operaciju. Nismo znali da je benigno dok je stručni tim nije pogledao - priča ona. Lekari u Tiršovoj operisali su je u ponedeljak, a već u četvrtak Jelena je stala na noge.

- Samo četiri dana posle operacije naša devojčica je stala na noge. Doživotno smo zahvalni lekarima i kompletnom osoblju Tiršove što su je spasli - kaže tata Željko.

Direktor Dečje klinike prof. dr Zoran Radojičić i prof. dr Zoran Golubović, načelnik abdominalne i laparoskopske hirurgije, hirurški tim koji je operisao Jelenu, slažu se da je ovo jedna od najvećih tumornih cista koju su ikada videli kod deteta.

- Dobili smo savremene aparate za laparoskopsku hirurgiju. Otvori na trbuhu su mali, kroz njih kamera snimi unutrašnjost organizma i uvedu se instrumenti. Operacije su kraće, potrebno je manje anestezije, pacijent se brzo oporavlja, ožiljci su minimalni i komplikacije ređe. Izuzetno sam ponosan na naš tim - kaže prof. dr Radojičić.

Prof. dr Golubović priznaje da su bili zatečeni kako su devojčici creva normalno funkcionisala sa tolikom cistom. On ističe i da tumorna cista dugo raste u telu, da se prilagođava organizmu i da Jelena zato nije imala bolove.

- Međutim, da je sačekala sa pregledom još mesec dana, krenulo bi povraćanje, nesnosni bolovi, problemi sa crevima... Život bi joj bio u opasnosti - ističe prof. dr Golubović.

A. V. MARKOVIĆ

Antrfile

Ožiljak pet milimetara

Trend UDK u Tiršovoj je da se što više rade laparoskopske operacije.

- Radimo što više laparoskopije jer su to zahvati pri kojima su ožiljci gotovo nevidljivi, oko pet milimetara, i brži je oporavak - objašnjava prof. dr Golubović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading