(VIDEO) OVAKO IZGLEDA SRBIJA DAN POSLE NEVREMENA: Sela kod Smederevske Palanke opustošena!

Autor: Republika

Vesti

14.06.2018

11:08 >> 11:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nevreme koje je juče pogodilo veći deo Srbije, napravilo je ogromnu štetu. Među najugroženijim mestima, našle su se opština Smederevska Palanka, Topola i Požega. Grad je stamanio useve, uništio krovove na kućama i polupao automobile.

RepublikaFoto: Tanjug/Glas zapadne Srbije
Grad veličine lešnika

Opština Smederevska Palanka jedna je od najugroženijih opština. Prema zvaničnim podacima Meteorološke stanice u Palanci tokom nevremena palo je 55 litara po kvadratnom metru kiše i grada, prenosi TV Jasenica. Grad i olujni vetar su uništili useve i domaćinstva u seoskim sredinama, posebno u Goloboku, Vlaškom Dolu i Grčcu.

I u Topoli je šteta ogromna

Na vanrednoj sednici Štaba za vanredne situacije odmah su razmatrane i aktivnosti koje se moraju preduzeti zbog elementarne nepogode koja je zahvatila ovu šumadijsku opštinu, a koja je izazvala veliku štetu na objektima, usevima i voćnjacima.

Procena je da je naneta šteta na usevima i voćnjacima između 60-90 odsto. Preliminarne procene su da je šteta veća od 20 miliona evra.

Na teren su već izašle ekipe sa mašinama kao i komisija za procenu štete na objektima. Mašine raščišćavaju puteve, pre svega makadamske koje su bujični potoci oštetili.

Šteta naneta na objektima, usevima, voćnjacima i putnoj infrastrukturi

Zadatak komisije za procenu štete na objektima je da popišu domaćinstva kojima su oluja i grad polomili crep i stakla kako bi se hitno intervenisalo i ljudima u nevolji hitnim planom raspodele sredstava pomoglo.

Komisija će pre svega obići sela Trešnjevicu, Krćevac i Belosavce.

RepublikaFoto: Tanjug/Glas zapadne Srbije
Uništeno polje malina

Na sednici Štaba je izraženo i nezadovoljstvo postojećim brojem raketa, a samim tim i sistemom protivgradne zaštite koji je potpuno zakazao.

Od RHMZ će se tražiti konkretan odgovor na koliki broj raketa se od države može računati, jer je sezona protivgradne odbrane praktično tek počela. Snabdevanje električnom energijom i vodom je uredno.

Olujno nevreme sa obilnom kišom i gradom juče u popodnevnim časovima zahvatilo opštinu Topola i nanelo velike štete u atarima sela: Jarmenovci, Šatornja, Božurnja, Blaznava, Ovsište, Trnava, Plaskovac, Lipovac, Bor, Mitrovčić, Belosavci, Zagorica, Krćevac.

Na objektima je velika količina crepa polomljena, zatim stakla na prozorima i vratima. Na pojedinim kućama stradale su i fasade.

Smatra se da je stradao rod na oko 5.500 hektara samo pod voćnjacima.

Štete na putnoj infrastrukturi su takođe ogromne, jer su naročito uništeni lokalni makadamski putevi.

Na svu sreću i pored ovakve nepogode žrtava nije bilo. Strah i donekle panika naročito kod dece je postojao, a kako i ne bi kada oko i iznad vas sve puca i lomi. Očevici kažu da grad veličine teniske loptice nikada u životu nisu videli, saopštila je Opštinska uprava Topola.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading