ALARMANTNO! Svaka treća žena je ABORTIRALA pre rođenja prvog deteta!

Autor: Tanjug

Vesti

14.06.2018

12:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživanje tokom kojeg je u poslednja dva meseca uključeno 1.000 žena u Srbiji, pokazalo je da čak 40 odsto žena imalo barem jedan abortus, od toga, više od 30 odsto njih, pre rođenja prvog deteta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

To je, čini se, zaključak koji najviše poražava od svih do kojih se došlo pomoću online Upitnika - "Istine i zablude o kontracepciji", koji je danas predstavljen javnosti u Beogradu, uz prisustvo brojnih stručnjaka i predstavnika raznih udruženja i organizacija, kao i ličnosti iz javnog života.

Anketirano je više od 1.000 žena iz cele Srbije, Upitnik se sastojao od 15 pitanja, najveći broj ispitanica ima između 20 i 40 godina, gotovo pola anketiranih je fakultetski obrazovano, a odgovori koji su dobijeni su veoma zabrinuli ginekologe koji se bave temom upotrebe kontracepcije i planiranja porodice.

Prema svim postojećim statističkim podacima, žene u Srbiji neredovno koriste hormonsku kontracepciju, često dolazi do neželjenih trudnoća, a abortusa je nažalost sve više. Koliko je zaista postojeća statistika negativna i nepovoljna?

Gotovo svaka druga žena u Srbiji kaže da nikada ne bi koristila kontraceptivne pilule, više od 15 posto žena koriti prekid odnosa i računanje plodnih dana kao redovnu kontracepciju, svaka treća žena misli da je hitna kontracepcija štetna, pokazala je anketa.

- Nedovoljno smo informisani o hormonskoj kontacepciji, ova oblast je i dalje puna predrasuda kod žena, čini se i više nego što smo mogli da pretpostavimo. To je najvažniji utisak ispitivanja koje smo obavili u poslednja dva meseca. Neophodno je da svi zajedno radimo na podizanju svesti, treba nam mnogo pravih informacija, tribina, debata i konkretnih rešenja, jer je to zaista neophodan preduslov da smanjimo broj abortusa i podignemo natalitet u Srbiji - kaže dr Mima Fazlagić, ginekolog i predsednica udruženja "Naša ASKA", koje je sprovelo istraživanje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prema rezultatima te ankete, svaka treća žena u Srbiji je imala barem jedan abortus i to je podatak koji je alarmantan.

Problem sa neredovnom upotrebom kontracepcije posebno imaju mladi. Dokrorka Marija Obradović, ginekolog, v.d. direktora Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd, kaže da se od ranije zna, da se posle Albanije, u Srbiji najmanje koristi kontracepcija, a rezultati ovog istraživanja to i potvrđuju.

- Naročito je važno da radimo na informisanju mladih. Mi se trudimo da kroz rad edukativnih timova napravimo što bolji pristup pacijentu. Generalno gledano, kontracepcija pored zaštite od trudnoće ima i važan terapijski učinak-kaže doktorka Obradović.

Anketom je, takođe, ustanovljeno da trećina žena, meži kojima 43 odsto sa visokim obrazovanjem, nije nikad bila kod ginekologa, ili nije bila bar u poslednje dve godine.Uprokos tome što znaju da je prekid odnosa nepouzdana metoda zaštite, 41 odsto ispitanica reklo je da nikada ne bi koristile kontraceptivne pilule.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading