DRAMATIČNO UPOZORENJE BEZBEDNJAKA: Srbiju špijuniraju agenti 60 zemalja

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

16.06.2018

17:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naša zemlja je na meti tajnih policija iz šezdesetak zemalja, koje su stvorile agenturu spremnu za subverzivna dejstva. Najaktivnije agente imaju američka CIA, britanski MI-6, nemački BND.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Srbiju u ovom trenutku aktivno špijuniraju agenti iz najmanje šezdeset država, tvrde bezbednosni stručnjaci.

Strane obaveštajne agencije napravile su u našoj državi svoje agenture, koje su u svakom trenutku spremne za subverzivna dejstva, lansiranje lažnih vesti i uznemiravanje javnosti.

Najaktivnije špijune u Srbiji, tvrde eksperti, imaju američka CIA, britanski MI-6 i nemački BND, kojima logističku podršku pružaju agenti iz država u regionu.

Profesor Milan Mijalkovski, bivši dekan Fakulteta bezbednosti, kaže da Srbiju treba posmatrati kroz sistem spojenih sudova, odnosno sukoba geopolitičkih interesa Amerike, Rusije, Kine, Turske...

- Svetskim interesima koji se prelamaju ovde na Balkanu treba dodati i agresivni nastup Zapada i EU u pogledu Kosova. U svakom slučaju, Srbiju trenutno "istražuju" obaveštajne službe šezdesetak zemalja. One su stvorile agenturu koja je spremna, osposobljena i školovana da izvodi raznovrsna subverzivna dejstva, počev od grupa za pritisak, lansiranja kojekakvih lažnih vesti, do uznemiravanja javnosti. Njihove mogućnosti su respektabilne i stalno se povećavaju. Glavni cilj im je da prinude Srbiju da prizna Kosovo. Kako naš otpor jača, tako treba očekivati i pojačavanje pritisaka... - tvrdi Mijalkovski za "Politiku".

Bivši šef policije Marko Nicović kaže da 90 odsto stranih agenata u Srbiji dolazi sa Zapada.

- Najjače delovanje svakako imaju Amerikanci, Englezi i Nemci, mada i Turci pojačavaju svoje prisustvo. Ipak, strane službe za značajnije akcije čekaju 'mig' Vašingtona, dok su Britanci i njihovo iskustvo u vrbovanju ljudi nezamenljivi. Ima i špijuna iz BiH i Hrvatske, kao i iz država u regionu, ali oni više pružaju logističku pomoć. Oni skupljaju svaku vest, prate akcije Vlade, uspehe i neuspehe, na osnovu kojih prave planove za svoje ciljeve - podvlači Nicović.

Bivši operativac Državne bezbednosti Božidar Spasić slaže se da postoje sve jača špijunska delovanja u Srbiji.

- Za to se koriste diplomatija i obaveštajne agenture. Svaki diplomata veće zapadne zemlje ima svoje operativne kontakte među opozicijom, nevladinim organizacijama i raznim udruženjima. U našoj državi svakako su najaktivniji Amerikanci, Nemci, Francuzi i, pogotovo, Englezi. Svoje agente imaju i Slovenci, Hrvati, Bosanci...

Sa velikom sigurnošću možemo reći da u Srbiji deluje najmanje pet velikih obaveštajnih sistema, kojima pomažu manji. Oni kao izvore koriste 'krtice', koje aktivno prikupljaju informacije, i 'obzervere', koji proučavaju i slažu te informacije, na osnovu kojih potom rade analize i preduzimaju akcije na terenu - zaključuje Spasić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading