E, OVO JE ŠOK! Crnogorci rade više od Srba

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

17.06.2018

19:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji se u proseku radi 41 sat nedeljno. Duže od nas u okruženju rade Crnogorci i Makedonci, a manje se radi u Mađarskoj, Albaniji, Hrvatskoj i Rumuniji, pokazuju najnoviji podaci Meðunarodne ogranizacije rada.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

U bazi od ukupno 130 zemalja 59 država ima nedeljni fond rada manji od 40 sati po zaposlenom.

Najmanje se radi u Ruandi, a najviše u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Mijanmaru i Kataru, gde zaposleni u proseku svaki radni dan u nedelji rade po deset sati. Posmatrajući sve zemlje sa liste, naša zemlja se po svim parametrima nalazi u "zlatnoj sredini" , ali je po vremenu provedenom na poslu u regionu na samom vrhu.

U Srbiji čak 8,6 zaposlenih (svaki jedanaesti radnik) radi duže od 48 sati u nedelji, dok su odmah iza nas Crnogorci sa 8,4.

U ostalim susednim zemljama ovaj parametar je znatno manji - susedna Bugarska je pri dnu liste, gde gotovo niko ne radi duže od 48 sati, tačnije 0,8 odsto radnika, dok je u Mađarskoj takvih 4,1 odsto, Makedoniji 3,8, Hrvatskoj 4,4 odsto. Na prvom mestu je Tanzanija, gde čak 60 odsto zaposlenih radi duže od 48 sati u nedelji.

Ranku Savić, predsednicu Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, ne čudi podatak da se u Srbiji, gde je produktivnost niska, radi duže nego u okruženju i u razvijenim evropskim zemljama.

- Kada imate dosta nezaposlenih, kao što je situacija u našoj zemlji, radnici ne odbijaju prekovremeni rad. Takvih je najviše u trgovini gde zaposleni imaju obavezu da dođu sat vremena ranije kako bi pripremili robu, ali i da odu kasnije kako bi pripremili sve za sutra. Na drugom mestu je ugostiteljstvo, a na trećem građevinarstvo. Problem je što se u Srbiji prekovremeni rad obično ne plaća, poslodavac u zamenu najčešće daje slobodne dane, ali njih radnici nikada ne dobiju jer su na poslu uvek potrebni - ocenila je Savićeva za "Blic".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading