Prvi put urađena operacija tumora jezika novim metodama

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

18.06.2018

08:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Vojnomedicinskoj akademiji urađena je, prvi put u Srbiji, mikrohirurška rekonstrukcija jezika i poda usne duplje slobodnim ALT (Anterolateral thigh flap) režnjem - režnjem sa prednje spoljašnje strane natkolenice.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ova zahtevna hirurška metoda sada je urađena prvi put u Srbiji multidisciplinarnim pristupom po čemu je Vojnomedicinska akademija prepoznatljiva. 

ALT režanj u svetu se smatra zlatnim standardom za lečenje ovog onkološkog defekta i predstavlja najviše domete rekonstruktivne hirurgije čije su prednosti minimalno oštećenje donorske regije, dobar estetski i funkcionalni rezultat, kao i brz oporavak pacijenata, navodi se u saopštenju VMA.

Operacija je urađena kod pacijenta S.K, starosti 51 godinu, obolelog od planocelularnog karcinoma poda usne duplje i jezika.


Usled velikog defekta nastalog nakon uklanjanja tumorskih promena, bilo je potrebno odgovarajućim vaskularizovanim tkivima sa drugih delova tela uspostaviti funkcije žvakanja hrane, gutanja, disanja, govora. 

Opsežnu onkološku hirurgiju uklanjanja tumorskog tkiva uradio je hirurški tim Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju VMA. 


Urađene su disekcije vrata s desne i leve strane, uklonjeni limfni čvorovi, kao i resekcija centralnog dela donje vilice, koja je na kraju operacije spojena i učvršćena titanijumskim pločicama i šrafovima, a nakon toga je ekscidirana tumorska promena.

Kako standardne metode nisu bile adekvatne za rekonstrukciju zaostalog defekta veličine dve trećine jezika i dve trećine usne duplje, odlučeno je da mikrohirurški tim Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine VMA upotrebi ALT slobodni režanj sa gornjeg spoljašnjeg dela natkolenice. 
RepublikaFoto: wikimedia.org
VMA

Tzv. fasciokutani perforator režanj dimenzija 14x7cm odignut je na krvnim sudovima dijametra 1.6mm, a zatim mikrohirurškom tehnikom anastomoziran (povezan) na krvne sudove u predelu vrata (arteriju i venu facijalis).

Operacija u trajanju od oko 10 sati izvedena je angažovanjem velikog broja medicinskog osoblja VMA. 

Iz Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju učestvovali su prof. dr Srboljub Stošić, dr Saša Jović, dr Marko Brkić, dr Milena Borilović, iz Klinike za plastičnu hirurgiju major dr Nikola Ostojić, dr Ana Malivuković i iz Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju dr Uroš Petrović, kao i instrumentarke Dragana Vuković, Marina Milošević i Brankica Makragić. 

Pacijent je dobro i uspešno se oporavlja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading