VESIĆ: Osmislili smo mere kako da sačuvamo ĆIRILICU OD ZABORAVA

Autor:

Vesti

28.06.2018

12:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da će na sutrašnjoj sednici Skupštine grada biti doneta prva konkretna odluka u cilju zaštite i promovisanja ćirilice

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Goran Vesić

- Pred odbornicima će se naći odluka prema kojoj će Grad Beograd svim pravnim i fizičkim licima koji su zakupci poslovnog prostora u prostorijama gde je vlasnik Grad Beograd dati dodatni popust od pet odsto ukoliko imaju istaknutu firmu na ćirilici. Na taj način želimo da pomognemo da se očuva ćirilica i da, kao Grad, damo konkretan doprinos - rekao je Vesić novinarima u Beogradu.

Najavio je da će se u narednom periodu osmisliti i druge mere iz nadležnosti Grada Beograda, u cilju zaštite ćirilice.

- Želimo da na ovaj način podstaknemo i druge lokalne samouprave u Srbiji, kao i druge državne institucije da se učini više na zaštiti ćirilice. Chirilica i latinica su naša pisma, ali ćirilica je naše izvorno pismo i mislim da kao lokalna samouprava imamo obavezu da učinimo sve da promovišemo ćirlicu i da je dodatno zaštitimo - istakao je Vesić.

RepublikaFoto: pixabay.com

On je naveo da, u cilju promovisanja ćirilice, ove mere treba da prate i dodatne i dodao da veruje da će i drugi organi koji nisu samo organi lokalne samouprave učinti sve da se zaštiti ćirilica.

Vesić je najavio da će Grad u narednom periodu razmišljati i o firmarinama, odnosno da kompanije koje imaju istaknute firme na ćirilici plaćaju i niže firmarine i neke druge takse.

- Ovo je nešto na šta smo posebno ponosni i verujemo da će ova odluka koju donosimo sutra biti primer za sve u Srbiji kako treba da štitimo naše pismo...niko neće zašiti naše pismo i kulturu ako to ne budemo uradili sami i zato je ova odluka koju sutra donosimo posebno važna - zaključio je zamenik gradonačelnika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (30)

Loading
ded

28.06.2018 12:30

Ako je mi ne sačuvamo i održimo , niko drugi to neće uraditi mesto nas a to bi bila velika bruka i sramota.

Filip

28.06.2018 17:16

@ded - lažem se u potpunosti. Ćirilica je naše pismo, upravo mi moramo da se izborimo da ne ode u zaborav.

Milan

28.06.2018 12:34

Vlast stalno radi i osmišljava mere kako bi sačuvali ćirilicu. Novim merama ćirilica će sigurno biti sačuvana.

Davor

28.06.2018 12:35

Bravo za ideju, nase pismo mora da se neguje.