KATEDRE PO PRINCIPU "S KOLENA NA KOLENO": Evo zašto pojedine fakultete u Srbiji zovu "Institut za majku i dete"

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

08.07.2018

19:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pojedine fakultete u Srbiji zovu i "Institut za majku i dete", jer na katedrama, kao na tronu, roditelje nasleđuju njihovi potomci. U pojedinim kliničkim centrima kruži čak mišljenje da su najbolji mladi doktori oni koji nemaju lekarsko prezime, jer su, po pravilu, morali da pokažu izuzetan kvalitet da bi napredovali u karijeri.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Nepotizam je odavno uhvatio maha u visokom školstvu, pa na mnogim fakultetima sada predaje i treća generacija iz određenih porodica. Kritičari rođačkog zapošljavanja, naravno, ostavljaju mogućnost da su neki od kandidata, iako su profesorska deca, izuzetni i bolji od ostalih, te da ne treba da ispaštaju zbog toga ko im je otac ili majka.

Ali ipak, kažu ima više onih koji su zahvaljujući poznatom prezimenu lakše dobijali desetke i gradili akademsku karijeru. Mnogi su se naljutili kada je prof. dr Miljko Ristić govorio o epidemiji profesorske dece koja Medicinski fakultet završavaju sa prosekom deset.

Sukob privatnog i univerzitetskog interesa

Poslednji slučaj nepotizma kojim se javnost bavila je slučaj razrešenog rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojše Arsenijevića, čiji su sin Aleksandar i brat Slobodan, kao i on, zaposleni na Medicinskom fakultetu. Upravo Slobodana je Nebojša zamenio na čelu univerziteta, a smenjivali su se i na drugim visokim funkcijama u kragujevačnom zdravstvu.

Sagovornik "Novosti" sa Univerziteta u Kragujevcu pojašnjava da u etičkom kodeksu ovog univerziteta nije definisan krug lica s kojima je povezan nastavnik i u kom slučaju on mora da izbegava sukob privatnog i univerzitetskog interesa.

- To je, recimo, na Univerzitetu u Beogradu jasno definisano - dodaje sagovornik Novosti.

Etički kodeks

- Etičkim kodeksom Univerziteta u Beogradu zabranjen je sukob interesa i on postoji kada privatni interes profesora i s njim povezanog lica (bračni i vanbračni drug, otac, majka, deca, uključujući i tazbinsko i srodstvo po kumstvu) može da utiče na zakonito i nepristrasno obavljanje profesionalnih obaveza.

Nedavno je još jedan slučaj iz Kragujevca osvanuo u medijima, kada su studenti Pravnog fakulteta u Kragujevcu obavestili nadležne da supruga jednog profesora, iako tu nije zaposlena, prisustvuje ispitima, navodno viče na studente, kao i da je pretresala torbu jedne studentkinje. U upravi fakulteta su, pre tri godine, uvažili molbu tog profesora da mu zbog zdravstvenih problema supruga bude pratnja, ali došlo je do problema zbog kojih je obaveštena i nadležna inspekcija, negodovali su studenti i pojedini profesori.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading