POLETELA NADA: Novi mladunac orla krstaša uspešno napustio gnezdo

Autor:

Vesti

24.07.2018

12:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovogodišnji program čuvanje gnezda najugroženije ptice u Srbiji uspešno je završen! Ponosni roditelji poslednjeg para orla krstaša, Bora i Eržika, othranili su i u svet poslali novog mladunca. Ženkica koja je dobila ime Nada, u ponedeljak 23. jula oko 16 časova uspešno je izletela iz dobro čuvanog gnezda.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Orao je plemenita životinja

Volonteri i članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije proveli su četiri meseca u svakodnevnom nadzoru gnezda u rezervatu prirode „Pašnjaci velike droplje" kako bi pratili ovaj par, sprečili uznemiravanja i obezbedili potreban mir.

Ovaj program odvija se u okviru međunarodnog projekta zaštite orlova krstaša "PannonEagle", pod pokroviteljstvom Evropske unije. Projekat u Srbiji sprovode Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

RepublikaFoto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
Nada je poletela

- Ova sezona bila je puna novih izazova. Prošlogodišnje gnezdo srušila je oluja, pa su se orlovi smestili na drugo stablo na lokaciji na kojoj je znatno veće uznemiravanje. Krstaši su izuzetno osetljivi na prisustvo ljudi i legla im često propadaju zbog uznemiravanja. Naš najveći posao bio je da postignemo dogovor sa lokalnim poljoprivrednicima i da nađemo kompromis između odvijanja radova i obezbeđivanja potrebnog mira za orlove - kaže Milica Mišković, kooridnator "PannonEagle" projekta iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Opstanak orla krstaša u Srbiji zavisi od jedninog preostalog gnezdećeg para koji nastanjuje severni Banat. U poslednjih 10 godina, koliko se ovaj par prati, uspešno gnežđenje zabeleženo je samo u poslednje dve godine i to od kada ga volonteri DZPPS čuvaju. Ove godine Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije otvorilo je poziv za imenovanje novog mladunca.

- Odaziv javnosti doneo nam je mnoštvo zanimljivih ideja za ime. Kada smo utvrdili da je orlić ženskog pola, napravili smo izbor od pristiglih predloga, te su se u konačnom izboru našla imena Sosa, Nada i Jaka. Najviše glasova dobilo je ime Nada, tako da će naša prinova u svet poneti to ime. Svaki novi mladunac je nova nada za povratak orlova krstaša na naše prostore, i smatramo da je ime vrlo prikladno - dodaje Milica Misković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading