PAŠĆE OTKAZI ZBOG VARANJA UČENIKA! Šarčević: Odgovorni su nastavnici i direktori!

Autor: Tanjug

Vesti

25.07.2018

08:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekskurzije učenika, poput one u Španiju, organizovale su se godinama i to nije normalno, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević i najavio smenu direktora i pomoćnika direktora Devete beogradske gimnazije.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Mladen Šarčević o ekskurziji u Španiji

- Za putovanje dece u Španiju odgovorni su nastavnici i pasivni direktori koji će morati da odgovaraju za to. Direktor Devete beogradske gimnazije neće biti ni ovaj što je bio do sada, ni novoizabrani, a biće smenjen i pomoćnik direktora - rekao je ministar.

On je dodao da putovanja učenika ne mogu da se organizuju bez znanja direktora.

Ministar je, gostujući na RTS-u, rekao da se direktor Devete beogradske gimnazije pravio da ništa ne zna o ekskurziji u Španiji, prilikom koje su učenici noćili u holu hotela jer agencija nije uplatila aranžman.

- Onog dana kada smo obavešteni šta se desilo, pozvali smo ljude iz škole i javila se pomoćnica direktora, a sada nema ni nje. Direktor se pravio da ništa ne zna, a ispostavilo se da je mnogo više dece iz gimnazije išlo. Imamo i situaciju da se novoizabrani direktor, koji je izabran na dužnost, a sada verovatno neće to biti, sa suprugom uputio na još jedno putovanje - rekao je Šarčević.

RepublikaFoto: pixabay.com

On je kazao da je to "specijalitet određenih škola", gde se direktori ne bave svojim poslom i dodao da postoje i drugi vidovi putovanja kojima deci želimo da pokažemo Evropu.

- Postoji projekat Erazmus plus, koji smo mi ove godine kontribuirali sa osam miliona evra i koji osim studenata i profesora obuhvata osnovce i srednjoškolce. Tu nemate prostora da manipulišete. Drugi vid putovanja su razmene - rekao je Šarčević.

Prema njegovim rečima, pored ekskurzija i rekreativnih nastava postoje i drugi vidovi putovanja učenika koji moraju da prođu Savet roditelja i onda imate mere bezbednosti.

- Problem je bila bezbednost dece, ne zna se kakvim su autobusima išli, da li je bilo lekara, koliko je pratioca na koliko dece otišlo, pa onda tek finansijski i drugi efekti - rekao je on.

Šarčević je dodao i da su se takvi vidovi putovanja organizovali godinama i da to "nije normalno" i dodao da je napravljen novi pravilnik organizovanja ekskurzija.

Govoreći o najavljenom zapošljavanju novih 155 psihologa, logopeda, pedagoga, Šarčević kaže da je dizajniran nov model zarad kvaliteta obrazovanja.

"Nama su psiholozi potrebni kao glavni resursi i ovo je pitanje organizacije sistema. Viška u školama normalno da ima i to su uglavnom radnici koji mogu da rade u drugim sektorima", rekao je Šarčević.

Kako je rekao, do 1. septembra škole su obavezne da naprave kalkulacije.

"Ovde je neravnomerno napravljen pravilnik koji je i napravio pometnju. Imamo preko 12 odsto radnih viškova stečenim manipulacijama", rekao je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading