VEROVALI ILI NE: U Srbiji ima 20.000 nezavršenih stanova, EVO GDE IH JE NAJVIŠE

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

01.08.2018

18:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji ima oko 20.000 nezavršenih stanova, koji su neretko napuštena mesta gde se okupljaju narkomani ili psi lutalice, rekao je Goran Rodić iz Građevinsko-industrijske komore!

RepublikaFoto: Tanjug/V. LUKIĆ
Foto: Ilustracija

On je naveo da svaki grad i opština treba da imaju evidenciju objekata u izgradnji, sa dozvolom ili bez, kao i da građevinska inspekcija treba da obiđe teren i popiše sve nedovršene objekte, ali i da bi sa malo dobre volje to mogla da učini i policija.

Najviše u Beogradu

- Prema nekim procenama, u Srbiji ima više od 20.000 nezavršenih stambeno-poslovnih jedinica, od čega najviše u Beogradu. Ima ih čak u centru grada, na primer, u Molerovoj ulici, Skadarskoj, kod Kalemegdana, u blizini "Hajata" i na drugim mestima. Ima puno slučajeva da privatni investitori ostanu bez para i kad uzmu novac od kupaca pobegnu, kao što je to bio slučaj u naselju Cerak vinogradi i drugim perifernim naseljima - istakao je Rodić.

U Ministarstvu građevine kažu da takvi objekti mogu biti predviđeni za rušenje ako ostanu bez građevinske dozvole, čak iako su završeni više od 80 odsto.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva Aleksandra Damnjanović rekla je da nedovršene stambene zgrade tretira Zakon o planiranju i izgradnji, koji predviđa obavezu svih investitora da započnu radove u roku od dve godine od pravnosnažnosti rešenja kojim je izdata građevinska dozvola.

- Postoji i apsolutni rok od pet godina u kome svaki investitor mora da pribavi upotrebnu dozvolu. Zakon je dao izuzetak i tiče se situacije kada je objekat završen više od 80 odsto, onda organ koji je izdao osnovnu dozvolu može produžiti rok važenja te dozvole za još dve godine. Ukoliko protekne rok, a ne traži se produžetak ili protekne i rok za produženje važenja građevinske dozvole, nju poništava organ koji je izdao - rekla je Damnjanovićeva.

Predviđene prekršajne mere

Takođe, za svaku izgradnju objekata posle izdate građevinske dozvole moraju se prijaviti radovi i u prijavi se navodi vreme početka i završetka radova.

- Građevinski inspektor ima mogućnost i obavezu da, ako utvrdi da su ti rokovi za završetak istekli, investitoru u roku koji ne može biti kraći od 30 dana niti duži od 90 dana naredi završetak objekta. Ukoliko on to ne učini, predviđene su prekršajne kazne, kao i kazne za privredni prestup. Kada ne završite objekat u apsolutnom roku i kada nadležni organ poništi građevinsku dozvolu, takav objekat po automatizmu može biti porušen - precizirala je Damnjanovićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading