RODITELJI, SPREMAJTE PARE: Evo koliko košta đak prvak

Autor: Tanjug

Vesti

08.08.2018

21:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Roditelji đaka prvaka već su se dali u poteru za udžbenicima i školskim priborom, a kad se podvuče crta, za prve dane u klupi moraće da izdvoje i preko 200 evra.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dane do prvog septembra već nervozno prebrojavaju mame i tate, preračunavajući šta će sve biti potrebno njihovim najmilijima za novo poglavlje u životu. Oni vredniji već su naručili komplete udžbenika preko škole i otplaćuje ih na rate, a u zavisnosti od izdavača, komplet za prvi razred staje oko 6.000 dinara

Lov na školski pribor

Međutim, mnogima ni to nije dalo mira, pa su tako već mnogi krenuli u lov na školski pribor. Ako ne uspeju da ubede svoje najdraže da im ne trebaju likovi omiljenih junaka na koricama svezaka i na rančevima, nabavka neće biti nimalo jeftina.

Cene svezaka se kreću od 50 do 300 dinara, a najskuplje su one velike, ukoričene, sa animacijama iz crtanih filmova.

Sveske A5 formata su od 50 do 100 za meki povez, a tvrdi povez košta do 200 dinara. Velike sveske A4 formata dostižu cenu i do 300 dinara.

- Deca su uglavnom probirljiva i traže skupe stvari za školu jer im se sviđaju, nažalost, roditelji ne mogu to sve da plate - kažu prodavci u jednom supermarketu gde se može naći čitava paleta đačke opreme.

Na rafovima najjeftiniji ranac košta 1.700 dinara, dok oni malo lepši i veći koštaju čak 9.000 dinara. Za komplet flomastera roditelji će izdvojiti i do 500 dinara, a za olovke do 200 dinara po paketu.

- Imam troje dece koje izdržavam sa malom platom, dok svima kupim sve za početak škole, jedva mi šta ostane. Sve je nenormalno skupo - požalila nam se naša sugrađanka koju smo zatekli u nabavci.

Za razliku od nje, mnogi roditelji čiji mališani po prvi put kreću u školu još uvek nemaju zvanični spisak za nabavku koje će im učiteljice i nastavnici dostaviti tek na prvom roditeljskom sastanku u septembru. Kako savetuju učitelji, za sam početak najpotrebnije su sveske - njih sedam.

- Svaka učiteljica će reći da li treba uzeti na kvadratiće ili linije i koji format. Uglavnom se koriste male sveske, ali mnogi predlažu velike da bi deca imala prostora. Ako u programu nema fakultativnog i izbornog predmeta, dovoljno je i pet svezaka - kaže učiteljica Tatjana Halilović.

Nastavnici napominju da prvacima treba obezbediti i kolaž-papir, lepilo i makaze.

Plastelin, voštane boje...

Deci koja polaze u prvi razred trebaće još nekoliko stvari iz asortimana školskog pribora, ali one mogu biti kupljene i kasnije, tek pred drugi kvartal.

- Trebaće im za kasnije plastelin, koji je odličan za grafomotoriku i voštane boje. U nekim školama preporučuju da se prvacima kupe tempere i vodene boje, ali kod nas se najviše radi sa voštanim - kaže učiteljica Halilović.

Svakako, neophodna je i školska torba, a za nastavne predmete: Srpski, Matematika, Svet oko nas, Muzičko, Fizičko, Likovno, Strani jezik i Izborni, koji roditelji sami biraju uz preporuku učitelja, uglavnom u prvom razredu nisu potrebni dodatni izdaci od već navedenih.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading