NAŠI SATOVI "ČEKAJU" BRISEL: Srbija će ukinuti POMERANJE KAZALJKI, ali kada?

Autor: politika.rs

Vesti

29.08.2018

20:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

EU je spremna da ukine zimsko i letnje računanje vremena, ali se ne zna da li će to biti do oktobra, a Srbija u tom pogledu potpuno zavisi od direktive Evropske komisije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Vlada je usvojila predlog zakona o računanju vremena, i to je očigledan znak da će letnje i zimsko pomeranje kazaljki u Srbiji biti ukinuto. Ali kada – teško je reći. U saopštenju povodom usvajanja zakonskog predloga navedeno je da će se time obezbediti jedinstveno računanje vremena na teritoriji Srbije usklađeno sa vremenom koje koriste evropske zemlje.

Zemlje Evropske unije sada, kao i mi, pomeraju kazaljke dvaput godišnje, ali su zbog mnogih kritika očigledno rešile da odustanu od ustaljene prakse (od 1996). Kada, opet se ne zna, jer je Evropski parlament još u februaru doneo odluku da Evropskoj komisiji predloži ukidanje letnjeg računanja vremena. Odluka je doneta sa 354 glasa „za” i 153 „protiv”, ali nije obavezujuća.

U međuvremenu, tokom jula i avgusta, Evropska komisija je organizovala onlajn raspravu o tome treba li ukinuti podelu na letnje i zimsko računanje vremena. Oko dva miliona građana EU učestvovalo je u ovoj raspravi, a prva saznanja govore da je predlog dobio ogromnu podršku. Pretpostavlja se, međutim, da će analiza onlajn debate potrajati, a da će se u raspravu uključiti i stručnjaci, zatim političari, da bi na kraju Evropska komisija donela odgovarajuću preporuku ili direktivu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading