DIREKTOR PENZIONER MISLI DA JE NEZAMENLJIV: Javnost osudila bahatog šefa Elektrana

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hiljade mladih intelektualaca u Srbiji željno iščekuje posao ili unapređenje, a bahati direktor JKP "Beogradske elektrane" Goran Aleksić (64), koji bi u januaru naredne godine trebao da ode u penziju, ne da svoje mesto ni za živu glavu.

RepublikaFoto: Tanjug/D. MIJATOVIĆ
Goran Aleksić pred penzijom

Konkurs za mesto direktora ovog preduzeća toliko je bio strog da niko mlađi nije imao šanse u konkurenciji sa trenutnim direktorom. Tako su unapred diskvalifikovani svi pretendenti na ovu poziciju. Jedan od primera je i to da je kandidatima tražen pečat notara, iako se to od njih nikada ranije nije zahtevalo.

NAMEŠTANJE KONKURSA

Prema mišljenju našeg sagovornika Branka Raduna, političkog analitičara, namešteni konkursi nisu nepoznanica u našem društvu, te se često kriterijumi definišu upravo na osnovu osobina kandidata koji treba da bude odabran za tu poziciju.

- Veliki je problem to što se u Srbiji i konkursi, ali i tenderi, često nameštaju kako bi samo određena osoba ili firma bila jedini kandidat koji ispunjava uslove. Naravno da kriterijumi kada je, recimo, mesto direktora u pitanju, ne treba da budu suviše blagi, ali je važno pronaći sredinu. Bilo bi dobro kada bi postojala određena uredba Vlade kojom bi se sprečilo nameštanje tih konkursa - kaže Radun za Srpski telegraf.

On dodaje da se, s druge strane, kriterijumi na pojedinim konkursima i previše ublažavaju sa istim ciljem - kako bi se na određenoj poziciji zaposlila osoba za koju je unapred predviđeno da se nađe na tom mestu.

MISLE DA SU VEČNI

Maja Gazdić, odbornica Srpske napredne stranke u Skupštini grada, smatra da su neophodne ozbiljne reforme u javnim preduzećima, na šta godinama ukazuje i Fiskalni savet.

- Prednost treba dati struci u odnosu na političke dogovore jer najveći otpor u tom smislu pružaju oni koji misle da su nezamenjivi i večni zbog političke zaleđine. Treba povećati transparentnost u radu komisija i uvesti provere svih kandidata u cilju povećanja konkurentnosti. Važno je ukinuti negativnu selekciju i dovesti do promene svesti da ništa nije večno, pa tako ni vršenje javnih funkcija. Promene su prirodne i važne su za bolje funkcionisanje svih sistema - naglašava Gazdićeva.

Radun: Bilo bi dobro kada bi postojala uredba Vlade kojom bi se sprečilo nameštanje konkursa

Iz ovog javnog preduzeća do zaključenja broja nisu odgovorili na naša pitanja, pa smo ostali uskraćeni za komentar Gorana Aleksića na ove tvrdnje. Takođe, nisu odgovorili ni na pitanja koliko se kandidata prijavilo na konkurs za poziciju direktora.

Najveći otpor pružaju oni koji misle da su večni zbog zaleđine

Maja Gazdić, odbornica SNS

 
Foto: Tanjug/D. GOLL
Goran Aleksić, direktor "Beogradske elektrane"

Voli da je u fotelji

Goran Aleksić je gotovo ceo radni vek proveo na visokim funkcijama. Između ostalog, bio je potpredsednik Skupštine opštine Novi Beograd, član Izvršnog odbora Skupštine grada Beograda, v. d. generalnog direktora preduzeća "Ateks", generalni direktor "Centrotekstila", direktor prodaje u preduzeću "Grafokard". Od jula 2012. bio je v. d. direktora JKP „Beograd put". U svom CV navodi i da je bio komandant ORA "Beograd".

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
sarac

06.09.2018 17:40

Sta ce biti ako ovaj penzioner bude sutra imenovan za direktora ...