"HANDY" OTEO NOVAC TRUDNICAMA!

Autor: novosti.rs

Vesti

13.09.2018

08:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Agonija trudnica i porodilja iz firme "Hendi-tel" na koju je katanac stavljen pre tri meseca još traje. Pre 15 dana Sekretarijat za socijalnu zaštitu Grada Beograda uplatio je novac za 68 porodilja na namenski račun ove firme, ali one do danas nisu dobile ni dinara.

RepublikaFoto: instantstreetview.com/printscreen

Kako objašnjava Milka Šašić, jedna od oštećenih porodilja, novac uplaćen za maj, jun i jul stigao je samo do firme, ali ne i do njih.

- U Inspekciji rada tvrde da nemaju nikakva saznanja o sudbini "Hendija" i da ih ne zovem i ne uznemiravam, pošto firma ide pod stečaj - kaže Šašić. - Obratila sam se premijerki Ani Brnabić, koja jedina hoće da se angažuje i pomogne nam u rešavanju problema. Govore nam da navodno isplatu koči Narodna banka Srbije, kojoj treba par dana da nam novac prebaci, a on je na računu 13 radnih dana. Nije nam jasno koliko je za njih par dana.

Trudnice i porodilje iz "Hendija" su zatvaranjem firme 31. maja ostale bez posla, a od 15. juna nijedna od njih ne može da dođe do svojih papira i bar se prijavi na tržište rada i na taj način ostvari pravo na novčanu naknadu.

Kako navodi Šašićeva, sredinom avgusta na račune devet porodilja i trudnica, prebačen je novac sa firminog računa uz prethodno odobrenje sudije Privrednog suda. Kako objašnjava sagovornica, ranije je sud zabranio i namensku upotrebu računa.

U Sekretarijatu za socijalnu zaštitu Grada Beograda naglašavaju da je 24. avgusta uplaćen minimalac na namenski račun Hendi-tel za maj, jun i jul 2018 godine. Imajući u vidu da se radi o namenskim sredstvima poslodavac je, tvrde oni, u obavezi da po prilivu sredstava novac prenese na račune porodilja.

- U slučaju da poslodavac u dužem periodu, više od tri meseca, ne isplaćuje zaradu zaposlenima ili je nad njim pokrenut stečajni postupak, Ministarstvo za socijalna pitanja je za ovakve slučajeve donelo "Uputstvo o postupku i načinu obračuna i isplate" - kažu u Sekretarijatu. - Navedenim uputstvom predviđeno je pravo na isplatu naknade zarade u visini minimalnog iznosa utvrđenog za mesec za koji se isplaćuje zarada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading