Borislav Lubardić jači od infarkta: PREŽIVEO I DOBIO DRUGU ŠANSU

Vesti

25.09.2018

14:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Baš na dan kada se obeleževa Svetski dan srca, Borislav Lubradić (51) iz Beograda borio se za svoje srce. Infarkt koji je dobio u 44 godini ipak je uspeo da preživi.

Foto: Privatna arhiva
Borislav Lubardić

- Živeo sam tako kao da prizivam infarkt. Nisam stajao. Radio sam nekoliko poslova, imao puno obaveza. Jeo sam baš sve što ne treba, umeo sam i da popijem, a uz sve to bio sam strastveni pušač. Sve se to nekako poklopilo i sa prestankom fizičkih aktivnosti. Povredio sam koleno, pa sam u potpunosti prestao sa sportom. Bilo je mnogo signala, ali ih ja nisam video ili nisam želeo da ih vidim - priča  Borislav.

Čak su, kaže, neki njegovi drugari iz društva imali ozbiljne probleme sa srcem, međutim ni to mu nije bilo dovoljno upozorenje da ode na detaljan kardio pregled. I onda je doživeo infarkt, ugrađena su mu dva stenta, srce mu je prošlo kroz detaljan remont, a on je, kaže, dobio jasno upozorenje šta ga čeka ako ne počne da se brine o sebi.

RepublikaFoto: pixabay.com

Klasične simptome infarkta Borislav nije imao. Umesto bolova u grudima, bolela su ga leđa. Dan pre nego što je doživeo infarkt sa trogodišnjim sinom je krenuo na košrakašku utakmicu.

- Teško sam hodao, oblivao me je hladan znoj toliko da sam u potpunosti natopio jaknu koju sam nosio. Kada smo ušli u Halu Pionir počeo je naprasno da me boli stomak. Sina sam dao prijateljima i rekao im da mi nije dobro i da moram da idem - priseća se Borislav.

Godišnje umre 50.000 ljudi od bolesti srca

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Batut", u Srbiji od bolesti srca i krvnih sudova svake godine umre 147 osoba, a samo prošle godine kardiovaskularne bolesti bile su uzrok smrti 53.668 ljudi. I ove, kao i prethodnih godina, Udruženje kardiologa Srbije, pod pokroviteljstvom Svetske federacije za srce, u saradnji sa Institutom "Batut", i sa Udruženjem pacijenata "Moja druga šansa", organizuje skupove u mnogim gradovima Srbije povodom Svetskog dana srca, 29. septembra, sa ciljem da se pomogne ljudima da žive duže, bolje i da imaju zdravije srce.

Tu noć nije spavao, a ujutru kada ga je supruga ugledala, rešili su da idu kod lekara.

- I dalje sam mislio da imam problem sa leđima. Urađen mi je rendgen i naravno da ništa nije taj snimak pokazao. Vratili smo se kući, a meni je sve lošije bilo. Na kraju smo pozvali Hitnu pomoć. Nakon EKG -a rekli su mi da imam infarkt - kaže on.

U Urgentnom centru ugrađena su mu dva stenta, a lekari su mu rekli da mu je infarkt bio srednje jak.

- Nakon tih 28 minuta, koliko je trajala intervencija, bio sam nov čovek. Pomislio sam, ako sam pametan nešto ću morati da promenim. I stvarno, u početku zbog straha, potpuno sam promenio život. Krenuo sam od ishrane, prestao sam da pušim, počeo da šetam - priča Borislav.

RepublikaFoto: pixabay.com

Kaže da sada sluša svoj organizam.

- Dobio sam drugu šansu u životu. Mnogi nisu. Zato smo i osnovali udruženje pacijenata pod nazivom "Moja druga šansa", a cilj nam je da status pacijenata koji su preživeli srčani udar bude bolji. Promenio sam životne navike, redovno idem na kontrole i uzimam propisanu terapiju. Ali sa terapijom smo vrlo slabi, lekovi koji su nam dostupni o trošku države su na žalost većinom zastareli i prevaziđeni. Znam da bi bilo mnogo bolje da uzimam savremene i efikasnije lekove, ali oni su prilično skupi. Lekove plaćam mesečno skoro 6.000 dinara - kaže Borislav.

Zato apeluje na sve koji mogu da im pomognu, da onima koji su dobili "drugu šansu" omoguće da lakše dođu do adekvatne terapije, da je više ne kupuju.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading