NE SMEMO DA ZABORAVIMO! Danas odavanje pošte stradalim srpskim vojnicima na Krfu i Vidu

Autor: Tanjug

Vesti

28.09.2018

07:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na grčkim ostrvima Krf i Vido danas će biti organizovani komemorativni skupovi u znak sećanja na oko 250.000 stradalih civila i pripadnika srpske vojske, a obeležavanje godišnjice iskrcavanja će u ime Vlade Srbije predvoditi ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević

RepublikaFoto: twitter.com/MO i VS‏
Plava grobnica

Ministar će položiti vence i odati počast kod spomen-kosturnice u Mauzoleju na ostrvu Vido, kod mornaričkog krsta i u "plavu grobnicu", saopštio je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Komemorativnim skupovima će prisustvovati visoka delegacija Ministarstva Odbrane i Vojske Srbije, zvaničnici Grčke, predstavnici Grada Krfa, predstavnici više srpskih udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije kao i studenti Vojne i Kriminalističko - policijske kademije iz Beograda. 
 

RepublikaFoto: Tanjug
Zoran Đorđević

Obeležavanje 102. godišnjice iskrcavanja srpske vojske počelo je u sredu polaganjem venaca i odavanja počasti kod spomen-ploče u Guviji, mestu iskrcavanja srpske vojske na Krfu, na spomenik Drinskoj diviziji, kao i kod spomenika Janisu Janulisu. 


Posle neuspelog pokušaja da se srpska Vojska povlači dolinom Vardara, a zbog prodora bugarske armije i presecanja komunikacija, te izostanka planiranog prodora saveznika iz Soluna u susret srpskoj Vojsci, Vrhovna Komanda je 24. novembra 1915. godine odlučila da se trupe povuku preko Crne Gore i Albanije na Jadransko primorje. 

Posle više od mesec dana teških marševa po najtežem vremenu i bespuću, srpska Vojska se prikupila kod Skadra, Drača i Valone, odakle se povukla na Krf na kojem se do aprila prikupilo 151.828 vojnika, u Bizerti oko 13.000 vojnika, a na Korzici i u Francuskoj njih oko 5.000. 


Načelnik Vrhovne Komande general Petar Bojović na Krf je stigao među poslednjim ešalonima 5. (18) aprila 1916. godine. 

Krfska epopeja predstavlja jedan od najtragičnijih i najsudbonosnijih perioda novije nacionalne istorije. U pitanju je razdoblje velikog stradanja civilnog stanovništva i pripadnika oružanih snaga koji su, iscrpljeni dugotrajnim marševima kroz Kosovo i Metohiju i Albaniju, spas potražili na grčkim jonskim ostrvima Krf i Vido. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading