Prevaliće 200 kilometara: Humani Stolar Mile pomaže porodici u kojoj je preminula devojčica!

Autor: novosti.rs

Vesti

14.10.2018

12:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tragedija siromašne porodice Bogdan iz Kajtasova, kod Bele Crkve, koja je krajem septembra ostala bez devetogodišnje Milice, jedine ćerke među šestoricom sinova - ujedinila je Srbiju.

RepublikaFoto: youtube.com/MustreRTV
Milorad Jurković

Ljudi širom zemlje i dijaspore pokušavaju da im obezbede najosnovnije uslove za život, s obzirom na to da nemaju kupatilo, septičku jamu, frižider, veš-mašinu...

Akciju za pomoć Bogdanovima pokrenuo je Milorad Jurković, poznatiji kao stolar Mile iz Rakovca, koji već godinama o svom trošku pravi i poklanja stolice za hranjenje beba, ali i pomaže svima kojima je to neophodno. Kaže da ga je misteriozna smrt male Milice, koja je preminula od posledica još neutvrđene bakterijske infekcije, veoma potresla, zbog čega je rešio da bar njenoj braći, starim od šest do 18 godina, omogući bolji život.

- Za ovu porodicu sam čuo iz medija, posle tragedije. Da nas je neko ranije obavestio o njihovim mukama, možda smo mogli da spasemo jedan život - kaže Mile.

Bogdanovi žive u trošnoj kući u glavnoj seoskoj ulici. Sve do ove tragedije, vodom su se snabdevali iz bunara u svom dvorištu, ali su im nadležni zabranili da je piju, jer je zagađena fekalnim bakterijama. Otac Pavel radi sezonske poslove, a majka Zorica brine o deci. Primaju socijalnu pomoć.

- Od komšija sam saznao u kakvim neuslovima žive i da im je potrebno bukvalno sve. Nažalost, neko koliko god radio, ne može da stvori dovoljno. Zato zaslužuju svaku vrstu pomoći - ističe Mile.

Podelio više od 1.500 stolica

Stolar Mile je za tri godine, koliko se bavi humanitarnim radom, napravio i podelio više od 1.500 drvenih stolica za hranjenje beba.

Njegov apel na "Fejsbuku" podelilo je skoro 3.000 ljudi, a prvi paketi pomoći već su stigli. Mile će danas prevaliti 200 kilometara od svog Rakovca do Kajtasova, kako bi ih lično uručio Bogdanovima.

- Zahvaljujući humanim ljudima, za samo dva dana nabavili smo frižider i veš-mašinu, mnogo hrane, kućnu hemiju i sredstva za higijenu. Napravićemo im i kupatilo, jer su sada priključeni na vodovod, dok ćemo od svih dečaka uzeti broj obuće, kako bismo im prilikom sledeće posete i to doneli - nabraja humani sagovornik.

Sve njegove humanitarne akcije uspešno su završene. Veruje da će tako biti i sada. Da u svakom mestu postoji bar jedan stolar Mile, ne bi bilo ovoliko tužnih životnih priča. 

Milica je preminula 23. septembra u vršačkoj bolnici, samo 12 sati nakon što je dovedena zbog stomačnih tegoba i visoke temperature. Njena braća su zbog istih simptoma bila prebačena na Dečju kliniku u Tiršovoj, odakle su posle desetak dana puštena kući.

- Pisala mi je medicinska sestra, na čijem odeljenju su dečaci ležali. Kaže da su izuzetno vaspitani, da nisu zapušteni, već samo gladni i željni svega. Veoma su se obradovali roditeljima, kada su im došli u posetu - prenosi stolar Mile.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading