Žene svaki dan trpe ponižavanje: Mihajlovićeva savetuje da svako seksualno uznemiravanje prijavite!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

14.10.2018

13:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović pozvala je devojke da prijave one koji ih seksualno uznemiravaju.

RepublikaFoto: Tanjug/M. MIRČETIĆ
Zorana Mihajlović

- Činjenica da 80 odsto devojaka doživi da joj se zviždi na ulici, dobacuje neprimerenim nadimcima poput "cico" ili “mačko”, a više od polovine njih dobija lascivne poruke sa seksualnom konotacijom je zabrinjavajuća i govori nam da su žene svakodnevno izložene ponižavanju i uznemiravanju - rekla je Mihajlović koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost. 

PODACI KOJI PLAŠE! Čak 92 posto devojaka u Srbiji doživelo SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE!

Ona je povodom istraživanja koje je sproveo Autonomni ženski centar rekla da je važno da devojke i žene prepoznaju šta je sve seksualno uznemiravanje, ali i da o tome ne ćute već da prijave one zbog kojih se osećaju ugroženo. 


- Država je prošle godine izmenila Krivični zakonik i po prvi put dela poput seksualnog uznemiravanja i proganjanja prepoznala kao krivična. Bilo da se radi o neprimerenim nadimcima, slanju nepristojnih poruka, dodirivanju, unošenju u lice, polnom uznemiravanju - devojke se osećaju uplašeno i poniženo i to je neprihvatljivo u društvu koje gradimo - rekla je Mihajlović. 


Potpredsednica Vlade je dodala i da je rad sa mladima, od najranijeg uzrasta, od izuzetne važnosti za prevenciju ovakvih oblika ponašanja. 


- Moramo raditi sa decom, učiti ih da poštuju jedni druge, pođednako i dečake i devojčice edukovati šta je rodna ravnopravnost, ali i kako da prepoznaju seksualno uznemiravanje i kako da reaguju povodom toga - rekla je Mihajlović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
zdjurdjevic

14.10.2018 15:40

Dokle ta hajka na muškarce. Šta hoće te žene. Kakvo uznemiravanje i to seksualno. Pa vidite samo Parove i Zadrugu pa ko koga tu uznemirava. Pa predsednik Vlade je "žena", predsednica skupštine, potpredsednica vlade nekoiko ministarki, direktori u bankama i mnogim drugim preduzećima su većinm na rukovodećim mestima.

zozon

14.10.2018 15:41

I to priča ona koja se ko zna koliko zvanično i nezvanično udavala