VERNICI SLAVE SVETOG STEFANA SLEPOG: Danas se pomolite ovom svecu i NOVAC će stići u vaš dom!

Autor: Republika

Vesti

22.10.2018

09:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas se sećaju Svetog Stefana Srpskog Slepog, sina Đurađa Brankovića, oslepljenog usijanim gvožđem po naredbi turskog sultana Mehmeda II.

RepublikaFoto: Tanjug/O. TOSKIĆ

Stefan nije želeo da postane turski vazal i odrekne se srpstva, zbog čega je umro slep i u najvećoj bedi, pa se veruje da je upravo on zaštitnik siromašnih.

Đurađ Branković bio je unuk kneza Lazara, sin njegove ćerke Mare i Vuka Brankovića. Na presto Srbije došao je posle smrti Lazarevog sina Stefana Visokog. Ðurađ je imao šestoro dece iz dva braka i pred Turcima se 1441. sklonio u Dubrovnik. Te godine njegove sinove, polubraću Grgura i Stefana Brankovića, sultan Mehmed II je oslepeo usijanim gvožđem.

Živeo je u siromaštvu, podižući decu Ðorđa i Jovana, buduće srpske despote, i ćerku Maru. Umro je 1476. godine.

Osam godina posle smrti njegove mošti su bile još cele. Njegova žena Angelina ih je sa sinovima preko Beča i Budima prenela u Kupinovo i položila ih u tamošnju Crkvu Svetog Luke. Od tada seljene su u Vlašku, pa vraćane u Srem, da bi ih 1716. Turci spalili zajedno sa moštima Angeline i njegovih sinova.

Pet godina kasnije u Krušedolu je nađeno samo desno stopalo Svetog Stefana Slepog i ono se i danas čuva tamo. U tom manastiru je i njegov lik na zidnom živopisu i na ikonostasu. Crkva ga slavi 22. oktobra.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading