NAD SRBIJOM JE ĐENOVSKI CIKLON PUN OBRTA: Pogledajte kakvi vremenski ŠOKOVI nas očekuju!

Autor: Republika

Vesti

23.10.2018

19:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U narednih pet dana temperature vazduha provešće nas kroz maltene sva četiri godišnja doba.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Leto ćemo imati za vikend, zato ga iskoristite najbolje moguće, jer će to (ako ne bude još nekih tempereturnih iznenađnja, a sva je prilika da ovako drastičnih neće) polsednji ovako topao i prijatan vikend ove godine. Od nedelje, prognoza je, sledi nam pad temepratura na uobičajene za ovo doba godine.

Što se tiče ove nedelje, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ), danas će biti promenljivo oblačno i suvo. Jutarnja temperatura biće prijatna i iznosiće 10 stepeni, a maksimalna dnevna 16. Za sredu se može reći, a prema istim podacima, da će biti slično vreme, samo za stepen hladnije ujutru i uveče, s tom razlikom da ćemo imati kišu, mada prema nekim drugim parametrima i prognozama, toga dana nas očekuje prolazno zahlađenje.

Jutarnja temepratura iznosiće 9 stepeni, dok će maksimalna dnevna biti 15. U četvrtak će se situacija "komplikovati" jer je prognoziran pad jutarnje temeprature na četiri stepena, dok će maksimalna dnevna biti 13 stepeni. Padavine se ne očekuju.

Obrt u petak

U petak sledi obrt, a prema podacima RHMZ, jer će živa u termometru skočiti. Jutarnja će biti šest, dok će najviša dnevna biti 21 stepen. Biće malo do umereno oblačno. Upravo će to biti svojevrsni uvod u topli, letnji vikend. U subotu će nam sledi sunce, jer je prognozirano pretežno sunčano, a jutarnja temepratura osam stepeni, a najviša dnevna čak 25 stepena!

RepublikaFoto: pixabay.com

Ciklon je kriv za sve

Đorđe Đurić, meteorolog, kaže za "Blic" da nas prva promena vremena očekuje u sredu. Predstoji nam prolazno zahlađenje.

- Sledi nam naoblačenje s kišom. Najviša dnevna temepratura kretaće se od 13 do 17 stepeni, ali će tokom dana biti u padu. Nećemo se toliko "šokirati" od toga, ali u četvrtak nam već sledi razvedravanje što nam u četvrtak ujutru ponegde donosi slab mraz i temperature oko tri, četiri stepena. Ceo taj dan će biti hladan. Živa u termometru će preći tek koj stepen iznad 10. podeoka. U petak nam sledi pravi temepraturni šok, odnosno osetno otopljenje, koje nas uvodi u topli vikend - kaže Đurić.

Prema njegovim rečima, u petak će biti oko 20 stepeni.

- To će biti velika temepraturna razliku za 24 sata, odnosno raspon od slabog mraza koji očekujemo u četvrtak ujutru, pa do tih 20 stepeni u petak. Vikend će biti neuobičajeno topao za ovo doba godine, ali će vreme biti šaroliko. I sve to zbog "đenovskog ciklona".

Vetar za nervozu

Duvaće jak južni vetar koji će ljudima doneti nervozu i razdražljivost. Temepratura će biti oko 25 stepeni. Sa druge strane, isti taj ciklon napraviće pravi potop u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori - navodi on. Prema njegovim rečima, ta jaka kiša "očešaće" i nas, te će u nedelju padati, ali samo u zapadnim i severozapadnim delovima Srbije.

- Ostaje toplo. I posle nedelje ostaje toplo, ali će biti kiše - kaže Đurić.

On podseća da ćemo u narednim danima imati kombinacije vremena koje nepovoljno utiču na ljude - južni vetar, prelazak iz hladnijeg perioda u topliji i niži vazdušni pritisak. - A to ljudi mnogo teže podnose - ističe Đurić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading