(VIDEO) Zašto putnici u tramvaju nisu reagovali?! Poznati psihijatar objasnio zašto smo postali "imuni" na nasilje

Autor: mediji, Republika

Vesti

26.10.2018

18:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Maloletna devojčica koju je napao muškarac u tramvaju nije bila sama u javnom prevozu, ali niko od putnika nije reagovao i nije pomogao detetu. Psihijatar Milan Milić izjavio je da nereagovanje ostalih putnika u tramvaju potvrđuje da građani Srbije i dalje žive u atmosferi gde nasilje prolazi kao način rešavanja problema i da zbog toga u svima živi strah od nasilja.

RepublikaFoto: facebook.com/Uživo iz beogradskih tramvaja i buseva
Monstrum: Napao devojčicu u tramvaju

- Mislim da nedostaje sistematični pristup u borbi protiv nasilja. Ima određenih koraka, usvojen je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, ali je i dalje društvena atmosfera takva, od medija do Skupštine, da je nasilje legitiman argument i onda se stvara atmosfera straha - pojasnio je Millić.

Dodaje da nasilnici mogu da učine šta hoće jer neće biti sankcionisani, i da građani razmišljaju da je najbolje skloniti se. Milić kaže da bi kazne trebalo da budu daleko rigoroznije i da je taj "penalni sistem daleko važniji od psihološkog".

- Moraju da budu sankcije daleko rigoroznije. Meni bi bilo interesantno da vidim kakva će biti odluka suda, kolika će kazna biti za tog muškarca - dodao je Milić.

Prema njegovim rečima, neophodno je da Srbija ima mnogo sistematičniji pristup u borbi protiv nasilja i da je došlo vreme da ljudima treba reći šta treba da rade u takvim situacijama, kako da se ponašaju.

Milić je kao primer naveo sistematičan pristup što se tiče saobraćaja, gde se skoro svaki dan u medijima ukazuje kako se ponašati ukoliko je magla, led na putu....

- Sada se dešava da vidimo nasilje, vidimo patnju ali ne reagujemo. Izgleda da mora neko da nas pogura kao u saobraćaju, kada vidimo nasilje šta raditi, kako pristupate, da li odvajate ljude, zaustavljati autobus.... Mislim da je ovo samo posledica prisutne tolerancije na nasilje i sklanjanje u stranu, jer nasilje prolazi - pojasnio je Milić.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading