NAJJAČA MAJKA: Anđelina ima cerebralnu paralizu, a čeka TREĆE DETE!

Autor: novosti.rs

Vesti

31.10.2018

07:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neustrašiva mlada Trsteničanka, iako se godinama bori sa cerebralnom paralizom, primer je za mnoge.

RepublikaFoto: youtube.com/Happy Tv
Anđelina Trifić

Već njeno rođenje u porodilištu u Kruševcu bilo je pobeda. Ni dijagnoza cerebralne paralize nije mogla tu činjenicu da promeni. Bila je jača od smrti, 1987. godine, kada je preživela stravičan udes kod Bijelog Polja, na putu za more. U kolima su tada poginuli Anđelinini roditelji Dobrila i Zoran. Baka Desanka i deka Svetislav podigli su jednu od najhrabrijih žena u Srbiji, koja je uz naporne vežbe prohodala kao petogodišnja devojčica, a danas, u svojoj 35-oj godini, sa teškom bolešću, čeka rođenje trećeg deteta.

Ona je Anđelina Trifić, rođena Zdravković. Iako slabijeg koraka, prestigla je mnoge vršnjake u generaciji učeći vredno u Osnovnoj školi "Živadin Apostolović", zatim u Srednjoj ekonomskoj školi i na kraju na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu, gde je uspešno stekla zvanje ekonomiste.

- Moja borba počela je u prvim mesecima, nastavlja se kroz detinjstvo i školu. Samo do te zgrade moje škole trebalo mi je da pređem oko dva kilometra, što je sa paralizom bio pravi poduhvat - priseća se Anđelina. - Dešavalo se i da me voze, baš zbog tih poteškoća. Redovno sam odlazila i na rehabilitacije i vežbala, kako bih što više očuvala telo.

Ponekada bi je ruke i noge izdavale, ali duh i bistri um nisu nikada. Nevoljni pokreti mišića i sva upozorenja nisu je savladali u želji da stekne visoke diplome i učini ponosnim baku i deku. Nažalost, nesebični staratelji nisu doživeli da je vide kako se ostvarila kao majka.

RepublikaFoto: youtube.com/Happy Tv
Anđelina sa porodicom

 Anitu sam rodila u martu 2013. godine, ali ta prva trudnoća bila je, priznajem, teška - svedoči Anđelina. - Imala sam bolove u mišićima, trpela velike napore. Trudnoću sam održavala u Trsteniku i u Kruševcu, a lekari su doneli odluku da me porode carski rezom. Nismo mogli da budemo sigurni kako bi se ponašalo telo tokom prirodnog dolaska bebe na svet.

A taj svet je mala Anita prvi put ugledala sa cela tri kilograma i 200 grama. Usledila je nova borba, potraga za dadiljom, nerazumevanje mnogih institucija za specifično stanje u kome je bila. Anđelina je otvorila porodiljsko bolovanje kao zaposlena u tadašnjoj "Prvoj petoletki". Sama, međutim, nije mogla da brine o maloj bebi, a kako zakoni izgleda nisu računali na to da žena sa invaliditetom može da bude majka, suprug Ljubiša je bio primoran da da otkaz kako bi brinuo o najbližima.

- Bogdan je bio naša nova radost 2015. godine, ponovo su me porodili carskim rezom i sa drugom trudnoćom definitivno sam demantovala sve koji nisu verovali da mogu da budem majka, a trudnoća je bila mnogo lakša i sve je proteklo bolje - kaže ponosno Anđelina.

Za mesec dana na svet dolazi još jedno njeno luče, ovoga puta nova devojčica. Nju željno iščekuje i tata, koji je u međuvremenu počeo da radi u "PPT Petoletka".

- Maštao sam oduvek da imamo veliku porodicu, a to su nam prognozirali svi prijatelji - ponosno će na kraju Ljubiša.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading