Otišao avionom Vlade Srbije: Dečak jutros upućen na transplantaciju jetre u Italiju

Autor: Tanjug

Vesti

31.10.2018

08:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Petar Petrović (17) koji je oboleo Bad-Kijarijevog sindroma otputovao je jutros u Italiju na transplantaciju jetre o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U pitanju je retko i teško oboljenje od kojeg oboli jedan na milion stanovnika.

Pacijent je lečen u Univerzitetskoj bolnici u Tiršovoj, a zahtev da se lečenje nastavi u inostranstvu RFZO-u je stigao 15. oktobra.

U roku od 24 sata komisija zdravstvenog fonda donela je pozitivnu odluku i pacijent je upućen u italijanski grad Bergamo.


Petrović je jutros u pratnji oba roditelja otputovao avionom vlade Srbije specijalno opredeljenim za te namene.

Vlada obezbedila avion za  transport pacijenata

Zahvaljujući sporazumu koji su ministarstvo zdravlja i RFZO potpisali sa vladom Srbije, od avgusta se za transport pacijenata u inostranstvo koriste avioni vlade Srbije.

Pilot Željko Krstić kaže da posada avioslužbe u hitnim situacijama može da bude spremna u veoma kratkom roku.

Podseća da ne zavisi sve od njih već i od dobijanja dozvole za prelet pojedinih zemalja.

Direktor kontrole letenja Srbije i Crne Gore Predrag Jovanović ističe da su medicinski letovi prioritetni, što znači da imaju prednost pri poletanum, da im se obezbeđuje letenje najkraćom rutom, kao i da imaju prioritet pri sletanju na odredište.
 

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić kaže da je u slučaju Petra Petrovića važno vreme jer je dečaku dijagnostikovan Bad-Kijarijev sindrom koji vremenom dovodi do otkazivanja funkcije jetre.


- Jetra je sada u dobrom stanju i veoma je važno vreme. Iz tog razloga u roku od 24 sata su dobili pozitivno mišljenje - naglasila je Škodrić.

Bolnica u Bergamu specijalizovana je za tu vrstu oboljenja i za transplantaciju jetre.


Škodrić je podsetila da se na odgovor bolnice iz Italije čeka i po mesec dana, ali istakla da su ovom slučaju uspeli odgovor da dobiju za 15 dana.

Otac dečaka Ivica Petrović zahvalio se zdravstvenom fondu na brzoj reakciji i brzom odobrenju sredstava za lečenje u Italiji. On očekuje da će transplatacija dobro proći i da će se Petar uskoro vratiti zdrav u Srbiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading