Srbija odaje priznanje slavnim precima: U čast pobednika 8.000 vojnika u stroju!

Autor: R. Ć.

Vesti

09.11.2018

18:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski vojnici dokazaće sutra da su pravi naslednici slavnih ratnika! U čast pobednika i obeležavanja stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu, 8.000 srpskih vojnika sutra će biti na nogama i demonstrirati svoja vojnička znanja, sposobnosti i veštine.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Vojna vežba

VUČIĆ NA DVE LOKACIJE

Velika vojna vežba, jedna od najvećih u regionu, "Vek pobednika 1918-2018", održaće se istovremeno na deset lokacija širom zemlje, a u "spremnost" vojske lično će se uveriti i predsednik republike i vrhovni komandant VS Aleksandar Vučić. On će najpre prisustvovati prikazu na Pasuljanskim livadama, a potom i na privremenom poligonu Pešter.

Vojnici će koristiti bojevu municiju, a učestvovaće pripadnici Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane i više od 600 borbenih sistema i 24 vazduhoplova. Posetioci će imati priliku da vide desant srpskih vojnika, marš tenkova, obračun s teroristima, rečne manevre, kao i znanja i veštine koje krase najelitnije pripadnike srpske vojske...

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Vojna vežba

Brojke

- učestvovaće 8.000 vojnika 

- 103 tone ubojnih sredstava biće upotrebljeno

- 600 borbenih sistema će biti angažovano

- 24 vazduhoplova biće angažovano

- 100 tenkova će biti

- 100 oklopnih borbenih vozila

- 100 artiljeriskih i raketnih sistema

- Vežba će biti efektna, jedinstvena i jedna od najvećih još od vremena JNA. Izvodiće se planske, vežbovne i borbene aktivnosti na kojima će učestvovati 100 tenkova, 100 oklopnih borbenih vozila, 100 artiljeriskih i raketnih sistema, kako zemaljskih tako i PVO - potvrdio je general-major Ilija Todorov, načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove Generalštaba Vojske Srbije.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Vojna vežba

PRIZNANJE PRECIMA

Ovakav način obeležavanja godišnjice Velikog rata, u kojem je naša zemlja slobodarski duh platila s više od milion života svojih građana, prema njegovim rečima, izabran je da bi se odalo priznanje precima koji su izvojevali pobede u tom vojnom sukobu.

LOKACIJE NA KOJIMA ĆE BITI ODRŽANE VEŽBE

1. Vojna akademija (Beograd)  Kobre

2. Poligon Pasuljanske livade

3. Privremeni poligon Pešter

4. Međa kod Leskovca

5. Borovac kod Bujanovca

6. Orešac kod Vršca

7. Sremska Mitrovica

8. Zvorničko jezero

9. Jastrebac

10. Titel

- Istovremeno će biti prikazana sposobnost Vojske da odgovori rizicima, izazovima i pretnjama - rekao je on, uz napomenu da se "Srbija zalaže za mir i da će to biti vidljivo na vežbama".

Na vežbi će biti i rečna flotila, kao i šira paleta naoružanja koja se uvodi u opremanje VS.

Reč je o "Lazaru", "Nori", haubicima, malom i velikom "Milošu", a biće i novih čamaca i veliki broj pešadijskog naoružanja, zaštitne opreme...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading