Ljajić: Ogromne posledice zbog odluke Prištine da poveća takse!

Autor: Tanjug

Vesti

21.11.2018

14:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je danas da je odluka Prištine da takse na proizvode iz centralne Srbije poveća za 100 odsto znači sprečavanje i zaustavljanje trgovine između Kosova i centralne Srbije i da je to "par ekselans" politička odluka, koja će imati ogromne negativne posledice.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Rasim Ljajić

Ljajić je za Tanjug rekao da su dva razloga za tu odluku - jučerašnje glasanje u Interpolu i činjenica da međunarodna zajednizca nije blagovremeno i oštro reagovala na dosadašnje vancarinske barijere koje su uvođene od strane Prištine.

- Posledice su svakako ogromne, pre svega ekonomske. Ovo znači definitvno obustavu svake vrste trgovine između centralne Srbije i Kosova - rekao je Ljajić.

On je istakao da nema tog proizvođača iz Srbije koji može da bude konkurentan sa tolikim taksama, porezima i carinama koje se uvode. 

- Bolje da su rekli ''zabrana trgovine sa Srbijom'', nego što na ovakav načIn pokušavaju to da urade. Stvari moraju nazvati pravim imenom - ovo jeste sprečavanje i zaustavljanje trgovine između Kosova i centralne Srbije - istakao je Ljajić.

Ljajić je naveo da je iz centralne Srbije prošle godine na KiM plasirana roba u vrednosti od 440 miliona evra, a da smo kupili robu vrednosti od 21 milion, te da se ove godine beleži rast od nekih devet odsto, pa će i posledice biti ogromne.

Ministar je naglasio da su dva uzroka za ovu meru Prištine, a prvi je jučerašnje glasanje u Interpolu.

- Ovo je reakcija direktno na to, ni to i ne kriju - podvukao je Ljajić.

Kao drugi razlog, naveo je to što međunarodna zajednica nije blagovremeno i oštro reagovala na dosadašnje vancarinske barijere koje su uvođene od strane Prištine.

Na pitanje kakvu reakciju međunarodne zajednice sada očekuje, Ljajić kaže da nema druge žešće reakcije nego da se sve ove odluke i mere povuku. 

“To je jedino merodavno, jedino učinkovito. Ovo je ''par eksekans'' politička odluka Prištine, kao rekacija ba jucerašnje glasanje”, rekao je Ljajić.

Na obrazloženja Ramuša Haradinaja, po kome navodno Srbija uvodi vancarisnke barijere zbog čega oni rea pa on i na to reaguju, Ljajić kaže da mi pozivamo sve eskperte sveta da dođu i vide ko kome uvodi vancarinske barijere.

“Ako ikome odgovora zona slobodne trgovine i ukidanje svih barijera - odgovara Srbiji”, poručio je Ljaijić.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
vera

21.11.2018 15:15

Ovo je definitivno prekid svih trgovinskih radnji sa njima.Steta,ali oni su tako hteli.

Svetlana

21.11.2018 15:20

Ovakvo ponasanje ne sme vise da se tolerise,medjunarodna zajednica nesme vise da zatvara oci pred ovakvim ponasanjem Pristine.

milena

21.11.2018 17:46

Pristina nije svesna kakve posledice ce obe strane imati na ekonomskom planu.

Borko

21.11.2018 18:11

Ogromne posledice, ali pre svega za narod na Kosovu, Izborice se oni vec nekako , samo da reaguje EU na ove provokacije i krsenje CEFTA sporazum.