VELIKA PLJAČKA SPREČENA U POSLEDNJI ČAS: Pokušaj otimanja imovine preduzeća u stečaju

Autor: D. SIMIĆ - J. JOKANOVIĆ

Vesti

18.03.2019

06:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U poslednji čas sprečena je otimačina teška najmanje 30 miliona dinara. Tako je propala ideja interesne grupe koja je, po svemu sudeći, uz podršku stečajnog upravnika N. M. (svi podaci poznati redakciji) pokušala da ojadi poverioce nekada moćnog preduzeća "Veg tehnolodži" i državu.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Goran Petrović,  vlasnik firme "Erou C & F"

Počelo je tako što je N. M. pokušao da proda deo imovine firme koja je sada u stečaju za 73 miliona dinara, iako je imao ponudu od 83 miliona, odnosno čak deset miliona više.

I ne samo to, ispostavilo se da je sakrio činjenicu da se unutar magacina koji su bili predmet prodaje nalazi neocarinjena robu, vredna oko 800.000 dolara.

Za nju bi carina i PDV izneli oko 20 miliona dinara, ali je velika verovatnoća da nikad ne bi ni bili plaćeni.

BELA TEHNIKA

Sve ovo za Srpski telegraf otkriva Goran Petrović, vlasnik firme "Erou C & F". Naš sagovornik navodi da je ovu aferu otkrio gotovo slučajno, nameravajući da kupi objekat firme "Veg tehnolodži", koja se bavila proizvodnjom i uvozom bele tehnike, a u stečaju je od 2016.

- Neposrednom pogodbom koja je regulisana zakonom odlučio sam da stupim u kontakt sa stečajnim upravnikom N. M. i pošaljem mu dopis 23. januara ove godine, sa svojom ponudom od 83 miliona dinara. Nikakvog odgovora nije bilo, sve do 19. februara, kada mi je poručeno da se prijavim na konkurs objavljen ranije u dnevnim novinama. Za prijavu je, međutim, bilo kasno, što je očigledno i bio cilj - priča Petrović.

Uvidom u oglas, naš sagovornik otkrio je i da se prodaje roba, o čijem statusu se informisao u Carinarnici u Beogradu. Tamo je došao do šokantnog saznanja da ta roba uopšte nije ocarinjena.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika: Ispitujemo rad N. M.

U Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) potvrđuju da je podneta pritužba na rad stečajnog upravnika N. M.

- Agencija je pokrenula postupak ispitivanja njegovog rada i ovaj postupak je u toku. Pritužba sadrži i navode vezane za postojanje pokretnih stvari koje su predmet prodaje, a koje bi morale biti u posebnom režimu. U izveštaju o ispitivanju rada stečajnog upravnika konstatovaćemo sve eventualne nezakonitosti - kažu iz ALSU i dodaju da je N. M. već treći stečajni upravnik firme "Veg tehnolodži".

- Rekli su mi i da je njena vrednost procenjena na 800.000 dolara, za šta carina i PDV iznose gotovo 20 miliona dinara. Stečajni upravnik nigde u oglasu nije napisao da je to carinska roba koja mora da se ocarini - ističe Petrović.

Po njegovoj prijavi, Uprava carina odmah je reagovala.

360 hiljada dinara košta otkup dokumentacije na konkursu, iako je pre toga bila 100.000, što je samo po sebi sumnjivo

- Ispostavilo se da postoji još neka roba koja nije navedena u oglasu. Na carini je da ispita gde je roba sada, kada je i kako ušla u zemlju. U pitanju su linije za sklapanje klima-uređaja. Jasno je da bi država bila oštećena za 20 miliona dinara - poručuje Petrović.

PUKLA BRUKA

Postupak se uporedo vodi i pred Privrednim sudom, jer je zbog pokušaja prodaje objekata ispod cene pretila opasnost da i poverioci budu ojađeni. A među njima su i državni Fond za razvoj i državna Poštanska štedionica. Naime, kako Petrović ističe, 1. marta je stečajni upravnik N. M. formalno prodao objekte "Veg tehnolodžija" za 73 miliona, ali taj iznos do danas nije isplaćen, najverovatnije kad je pukla bruka i kad je otkrivena prljava namera interesne grupe.

- Stečajni upravnik je o mojoj, deset miliona većoj ponudi, morao da se konsultuje sa Odborom poverilaca, što takođe nije uradio. Sada će, međutim, nakon reakcija Uprave carina, ali i po zahtevu suda, morati da se izjasni - zaključuje naš sagovornik.

Stečajni upravnik N. M. nije odgovorio na pozive Srpskog telegrafa.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
čitalac

18.03.2019 11:26

igrom slučaja....dotičnog sagovornika poznajem lično čak i previše..... odakle mu 83miliona da kupi propalu firmu...kada lično poznajem 10 ak ljudi koje jeprevario i uzeo pare ....oko100 .000 eura je dužan samo njima .... a ima ih još

Citac

18.03.2019 15:54

A ti bolje gledaj sebe umesto sto, komentarišes doticnog gospodina!!!

Biban

18.03.2019 15:57

Ja samo ne Znam sta ovaj dotični komentariše,on bolje da gleda sebe...