Cene povrća podivljale: Evo koji zeleniš košta tri puta više nego prošle godine!

Autor: politika.rs

Vesti

25.03.2019

17:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok cene zeleniša vrtoglavo rastu, voće je jeftinije 12 odsto u odnosu na 2018, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Većina vrsta povrća, u odnosu na isti period prošle godine, skuplja je od 20 do 30 odsto dok su cene nekih poljoprivrednih proizvoda i udvostručene.

Među rekorderima su krompir koji je pre tačno godinu dana koštao 35 dinara, a sada ga na Kvanataškoj pijaci u Beogradu prodaju za 60 dinara po kilogramu, kao i krastavac koji je tada bio 110, a sada košta 160 dinara.

Verovatno je najveće iznenađenje praziluk koji je prošle godine mogao da se pazari za 55 dinara dok mu je trenutna cena čak 160 dinara.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Interesantno je da su cene mladog povrća koje je u ovo doba godine najtraženije (luk, zelena salata, rotkvice) gotovo jednake kao početkom proleća 2018. godine.

Poređenje cena povrća 2018. i 2019. godine
Kilogram krompira prošle godine koštao 35 dinara, a sada je skoro duplo skuplji - 60 dinara
Kupus prošle godine koštao 35 dinara, a sada čak 80 dinara
Prošlogodišnja cena krastavca je 110, a ovogodišnja 160 dinara
Cena kilograma paradajza prošle godine bila 135, a sada je 175 dinara
Praziluk ove sezone tri puta skuplji, bio 55, a sada je 160 dinara

Na ove veleprodajne cene treba dodati još najmanje 20 do 30 odsto, koliko je povrće skuplje na pijacama i u radnjama.

Informacije s najveće gradske tržnice potrvđuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku, koji daju širu sliku o kretanjima potrošačkih cena. Prema poslednjoj statistici, za februar, povrće u Srbiji bilo je 33,7 odsto skuplje nego u istom periodu 2018. U isto vreme voće je pojeftinilo 12 procenata.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Šta je tačno uzrok ovolikog rasta cena na pijacama, koji iznenađuje i istraživače? Stručnjaci ističu da cena semena u samoj proizvodnji nikako nije mogla da utiče na povećanje cena povrća. Gledajući na količinu semena u prometu, može se zaključiti da se domaća proizvodnja smanjuje i to može biti deo razloga za rast cena.

Takođe, sagovrnici kažu da je i sve teže naći proizvođače koji su spremni da uđu u semensku proizvodnju.

Uticaj na rast cena povrća sigurno ima i problem s nedostatkom radne snage. Značajni broj poljoprivrednika ima probleme da nađe radnike posebno u Vojvodini, mada je slično i u centralnoj Srbiji.

Iako je sve ovo na kraju moglo dovesti do poskupljenja povrća, većina naših sagovornika prst upire i u uvoznički lobi koji diktira visoke cene, ali i to što su značajne količine poljoprivrednih proizvoda izvezene dok je potražnja ostala na istom nivou.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading