Šef države planira ekonomski bum u 7 tačaka

Autor:

Vesti

09.05.2019

05:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U narednih godinu dana sve snage i kapaciteti biće usmereni na reforme koje će omogućiti ekonomski rast, najavio je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije. Prema njegovim rečima, cilj države je da u narednih godinu dana kroz plan u sedam tačaka podignemo privredni rast na sedam odsto.

RepublikaFoto: Tanjug/ RADE PRELIĆ
Aleksandar Vučić

Da Srbija ima realnih šansi za pravi ekonomski bum, potvrdili su i stručnjaci Svetske banke, što je, kako Vučić kaže, dodatni motiv da svi prionu na posao i koncentrišu se na sedam ključnih tačaka, čija realizacija vodi boljitku i za državu i građane.

- Posebno ću se angažovati kako bi Srbija dostigla najveći rast u Evropi, od sedam odsto. Tu treba posebno da povedemo računa o dodatnim javnim investicijama, o javnim nabavkama, razvoju rudarskog i energetskog sektora, što podrazumeva promene u EPS i rudarskom sektoru - naveo je za RTS predsednik Srbije.

VELIKI POTENCIJAL

Prema Vučićevim rečima, potrebno je rešiti pitanje rudnika Štavalj, ali i iskoristiti to što na zapadu Srbije imamo deset odsto svetskih rezervi litijuma kako bi se kod nas pravile baterije za električne automobile.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Tabakovićeva: Već imamo milijardu evra stranih investicija

U najavljeni rast BDP ne sumnja ni guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

- Ako vam kažem da je od početka godine, zaključno sa prvom dekadom aprila, evidentiran priliv stranih direktnih investicija već dostigao cifru od jedne milijarde evra, onda je to pokazatelj koji govori u prilog tim očekivanjima. Rezultati koje smo kao država ostvarili, nesporni, opipljivi i merljivi, najbolji su dokaz osnovanosti poverenja u Srbiju i njen rast - istakla je Tabakovićeva za Srpski telegraf.

- Zatim radimo reformu kompletnog poreskog sistema - naglasio je šef države.

Bez makroekonomskih reformi neće biti moguće da se ubrza ekonomski rast

Siril Miler, Svetska banka

Predsednik je podsetio da su pre dva dana potpisana tri ugovora sa SB, od koje ćemo dobiti 142 miliona dolara za unapređenje trgovine na zapadnom Balkanu, razvoj elektronske uprave i reformu poreske administracije.

- Treba smanjiti i parafiskalne namete. Mi i Bugari imamo najmanji PDV u regionu, dok, na primer, Hrvati imaju PDV 25 odsto - podsetio je Vučić.

Moj stav

Miladin Kovačević, ekonomista

Privredni rast od sedam odsto trenutno ima Indija, dok je rast Kine smanjen na oko šest odsto. Ne vidim ništa lošijim rezultatom ni 3,5 ili 4 odsto za ovu godinu. Gotovo je izvesno da ćemo dostići visoke stope od preko četiri odsto rasta, a jedini uslov je da popravimo demografiju i da obezbedimo korpus radne snage.

Posebno je naglasio da će biti smanjen porez na zarade, čime će se suzbiti nezaposlenost i siva ekonomija, dok će se istovremeno podstaći preduzetnički duh i start-ap firme.

Foto: Tanjug/T. VALIČ

- Uz sve, nastavljamo sa privlačenjem stranih investicija - objasnio je Vučić.

Vučić je ukazao i da je povećana minimalna zarada, dodajući da veruje da će uskoro ona biti 29.500m te da je uveren da će uskoro najniža plata koju neko može da dobije biti 30.000 dinara. Istovremeno, predsednik poručuje da će se u kratkom roku postići da prosečna plata u Srbiji, koja je sada 460, bude 500 evra.

RAZVOJNI IMPULS

Da bi Srbija na duži rok mogla da ima privredni rast od sedam odsto godišnje, smatra i potpredsednik Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Siril Miler.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Miler i Vučić

Vučić: Posebno ću se angažovati kako bi Srbija dostigla najveći rast u Evropi

- Za Srbiju je važno da nastavi sa makroekonomskim reformama jer bez toga neće biti moguće da se ubrza ekonomski rast - potvrdio je Miler.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je izvesno da predsednik nastavlja vrlo odlučno i nadasve efikasno da sprovodi svoj reformski program.

Foto: Tanjug/N. Jovanović

- Do sada su donete teške ekonomske reforme dale vidljive rezultate tako što su zemlju spasle od izglednog bankrota, koji je mogao bude fatalni epilog neuspešne tranzicije od 2000. do 2012. Buduće reforme daće preko potreban razvojni impuls srpskoj ekonomiji i stvoriće preduslove za još veći rast i privrede i životnog standarda celokupnog stanovništva. Vučić na vlasti je politička garancija ekonomskih reformi i prosperiteta - istakao je Stanković.

OVO SU MERE KOJE ĆE PREDUZETI DRŽAVA

1. Poreska reforma

Dodatno pojednostavljenje procedura, smanjenje poreza i doprinosa na plate, PDV ostaje među najnižim u Evropi

2. Reforma rudarskog sektora

Najveći efekat na BDP očekuje se od daljeg jačanja RTB Bor pod upravom Kineza, koji su najavili velike investicije, kao i od iskopavanja litijuma (bez njega je nemoguće napraviti baterije za električne automobile), a u Srbiji je 10 odsto svetskih rezervi ove rude

3. Reforma energetskog sektora

Pre svega, rešavanje problema EPS, što će obuhvatiti reforme i razvoj u rudarskom sektoru

4. Digitalizacija javnih službi

Ovaj projekat je u velikoj meri odmakao, cilj je stići na nivo razvijenih evropskih zemalja i za to će biti angažovani puni kapaciteti

5. Nastavak borbe za investitore

Privlačenje stranih direktnih investicija raznim podsticajnim merama. Posebno će se raditi na dovođenju investitora iz oblasti visoke tehnologije, koji zapošljavaju najkvalitetniju radnu snagu i daju velike plate

6. Razvoj kompletne infrastrukture

Već se radi na premrežavanju cele Srbije auto-putevima i povezivanju sa susednim zemljama na taj način. Posebno će biti uloženo u razvoj brzin pruga i malih aerodroma

7. Povećanje minimalca na 30.000 dinara, a prosečne plate na 500 evra

Raznim merama podsticaće se razvoj privatnog sektora, koji, prema procenama domaćih i međunarodnih stručnjaka, najviše može da doprinese rastu prosečne plate. S druge strane, minimalac će biti znatno povećan

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (19)

Loading
Vanja

09.05.2019 07:42

Sasvim ostvarivo planovi i verovatni kao i sve zacrtano do sada.

bojana

09.05.2019 07:51

Sto automatski znaci i rast bruto plate a naravno i neto plate i mnogo boljih penzija.

Krle

09.05.2019 07:53

Nema sumnje da će biti realizovan u najkraćem mogućem roku.

Miloš

09.05.2019 08:00

Na osnovu kvaliteta predsednika, a i dosadašnjih rezultata, uveren sam da će ovaj plan doneti dodatni rast i razvoj zemlje!