Očaj posle kataklizme u Srbiji: Osigurajte se, da ne izumremo!

Autor: blic.rs

Vesti

22.05.2019

08:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sneg, grad, oluja i bolesti uništili su 80 odsto ovogodišnjeg roda maline i kupine. Predsednik Asocijacije Dobrivoje Radović kaže da je prinos pomenutog voća ove godine manji za 50 odsto do 70 odsto zbog bolesti, a prema proceni, u ovom trenutku je rod manji i do 80 odsto zbog elementarsnih nepogoda, snega od pre nekoliko dana, a potom i grada i oluje.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Branislav Nedimović

Kako prenose mediji, malinari kojima su elementarne nepogode napravile štetu mogu se javiti lokalnim samoupravama za pomoć. Drugi korak je da komisije koje pripadaju lokalnim samoupravama izađu na teren i utvrde štetu. Izveštaj o načinjenoj šteti ova komisija potom će proslediti vladinoj komisiji za procenu štete koja na kraju odlučuje o vrsti i visini nadoknade.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović apelovao je danas na poljoprivrednike u Srbiji da osiguraju svoje useve.

Nedimović je za televiziju Pink kazao da u pet najugroženijih okruga u Srbiji Vlada daje subvencije do 70 odsto na osiguranje i dodao da i pored toga u Srbiji to teško ide.

- Samo 12 odsto je osigurano - rekao je Nedimović.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Stučnjaci sve češće upozoravaju da se klimatski uslovi menjaju i da danas za ozbiljnu poljoprivrednu proizvodnju nije dovoljno samo gledati u nebo i nadati se dobrom vremenu. Međutim, i dalje je jako mali broj poljoprivrednika koji osigurava svoju proizvodnju.

- Na osiguranje ne treba gledati kao trošak već treba da ima isti značaj kao deklarisano seme, mineralno đubrivo ili zaštitna sredstva ko to shvati pre mislim da će imati mirniju jesen - kaže Radislav Jovanov, predsednik zadružnog saveza Vojvodine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading