Usvojene preporuke za nacrt Zakona o kontroli državne pomoći

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

19.07.2019

10:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo finansija usvojilo je preporuke NALED-a, Centra za evropske politike i portala European Western Balkans (EWB) koje se tiču nacrta Zakona o kontroli državne pomoći.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija


Ove tri organizacije su, piše portal EWB, u okviru projekta Pripremi se za učešće, koji finansijski podržava EU, izradile analizu koja ukazuje da postojeće ustrojstvo Komisije za kontrolu državne pomoći otvara prostor za uticaj na "(ne)postupanje Komisije". 

Zabrinutost trenutnim načinom rada Komisije izrazila je i EU u svom godišnjem izveštaju o napretku Srbije. 


Među preporukama je i biranje članova Komisije u Skupštini Srbije, iz redova stručnjaka za pravo i ekonomiju, sa nezavisnom stručnom sluzbom i transparentnijim finansiranjem, potom obezbeđivanje finansiranja iz budžeta Republike Srbije, sa posebne linije kao kod Državne revizorske institucije ili Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. 

Povodom donošenja novog Zakona o kontroli državne pomoći, u okviru projekta "Pripremi se za učešće", Centar za evropske politike, NALED i portal European Western Balkans pripremili su ranije kratak pregled politike sa predlozima za unapređenje organizacionog modela Komisije za kontrolu državne pomoći, u skladu sa preuzetim obavezama iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. 

Projekat finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji u okviru Programa podrške civilnom društvu (CSF) koji ima za cilj jačanje demokratija i procesa integracije u EU kroz osnaživanje civilnog društva da aktivno učestvuje u donošenju odluka. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading