Propalo smederevsko preduzeće preporodilo se za samo 2 godine: "Želvoz" se digao iz pepela

Autor: S. T.

Vesti

29.07.2019

15:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Smederevski "Želvoz" podigao se iz pepela. Od preduzeća koje su svi otpisali i samo se čekalo da i zvanično bude stavljen katanac stiglo se do firme koja se uzdiže iz dana u dan i radi sve bolje. Taj put, međutim, nije bio lak...

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Do pre samo dve godine propalo preduzeće "Želvoz", koje je bilo u stečaju, danas zapošljava 300 radnika i samo u ovoj godini ima sklopljene ugovore za remont čak oko 1.000 vagona. Rukovodioci najavljuju i nova zapošljavanja, kao i rad sa kompanijama iz Evropske unije.

REMONT VAGONA

Zamenik generalnog direktora "Želvoza" Duško Tešanović za Srpski telegraf je podsetio da je ta kompanija kupljena iz stečaja 2017, te dodaje da su se tokom te godine bavili isključivo ugovaranjem poslova i dovođenjem firme u operativno stanje.

- Pošto su sve licence i sertifikati bili istekli, morali smo do 2018. da čekamo raspisivanje tendera za te poslove. U međuvremenu smo uposlili oko 100 radnika i čim smo nabavili potrebne sertifikate, počeli smo sa radom. Tako smo u 2018. remontovali 500 vagona, ispunili smo sve rokove i nismo imali nijednu reklamaciju. Za ovu godinu smo ugovorili ukupno oko 1.000 vagona za remont - navodi Tešanović.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Kompanija je počela da remontuje i putničke vagone, kao i vozila "Infrastrukture železnice".

- Ulaganje u kompaniju, u koju smo do sada investirali oko tri miliona evra, isplatilo se i upravo se pripremamo za sertifikovanje za rad sa teretnim vagonima iz EU - napominje Tešanović.

Naglasio je da su kompaniju kupili bez ikakvih obaveza, te nisu morali niti da zadrže zaposlene, niti da ostanu u istoj delatnosti rada.

Prodaja firme u stečaju pre dve godine pokazala se kao pun pogodak

- Ipak, ne da smo ostali u istoj delatnosti, već smo i proširili osnovnu delatnost. U naredne dve, tri godine nameravamo da zaposlimo još oko 300 ljudi, i to svih profila, od inženjera preko zanatlija - kaže Tešanović.

Napomenuo je i da su svi zaposleni iz smederevskog okruga. Takođe, zamenik generalnog direktora ponosan je i na činjenicu da su obnovili rekreativni centar Jugovo, u kojem sada mogu da uživaju svi Smederevci.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Duško Tešanović

- Obnovili smo kupalište, te tako sada u okviru centra postoje spoljni olimpijski bazen, četiri teniska terena, dva terena za odbojku na pesku, dečji bazen, kao i veliki restoran "Želvoz Jugovo" i bar na samom bazenu. Građani su oduševljeni, ovog leta centar ima oko 1.000 posetilaca dnevno - navodi Tešanović.

POVOLJNA CENA

Kao pogodnost naš sagovornik ističe činjenicu da dnevna karta, koja obuhvata ulazak na bazen i korišćenje ležaljke i suncobrana, iznosi 400 dinara, dok je za decu do 10 godina ulaz besplatan. Takođe je besplatno za zaposlene i članove njihovih porodica, a na Dunavu je savremeno pristanište za čamce i manje brodove.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

- U toku letnje sezone vikendom se organizuju di-džej žurke, a u narednom periodu biće i koncerata popularnih izvođača - najavljuje Tešanović.

Inače, restoran "Želvoz Jugovo", koji posluje u okviru RC "Jugovo", jeste nekadašnji "Herojac", čuveni smederevski restoran koji je rekonstruisan. Restoran je okružen zelenilom, ima prostranu terasu i pogled na reku, a dodatni plus je i što poseduje veliki parking. Dominira nacionalna kuhinja, a s obzirom na to da je kapacitet 150 mesta, često se koristi za razne vrste proslava.

Činjenice o "Želvozu"

- u bivšoj Jugoslaviji bio je najveći remonter vagona

- prostire se na 23 hektara zemljišta

- ima više od 100.000 kvadratnih metara radnog prostora

- poseduje 15 kilometara industrijskog koloseka

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading