Sačekajte sa zimnicom: Evo kada se očekuje DRASTIČAN PAD cene paradajza!

Autor: agropress.org.rs

Vesti

03.08.2019

12:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Paradajza će u ponudi biti više od sredine avgusta, a stručnjaci tvrde da će pojeftiniti bar četiri puta u odnosu na sadašnju cenu od 150 do neverovatnih 230 dinara po kilogramu!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pad cena uzrokovaće to što će stizati i kulture koje su zasađene u baštama na otvorenom polju, a ne samo one iz plastenika, rekao je Adam Takač, stručni savetnik za semenarstvo u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.

Takač je dodao i da su biljke paradajza krajem proleća i početkom leta bile izložene nepovoljnim vremenskim prilikama, niskim temperaturama, visokoj vlazi, pa zatim naglim visokim temperaturama zbog čega cvetovi na prvom i drugom nivou cvetne grane nisu oprašeni, a rod se odmetnuo tek na trećem i četvrtom nivou.

- Klimatski uslovi pomerili su vegetaciju za dve nedelje, pa će paradajz pojefitniti od 15. do 20. avgusta - rekao je Takač.

Dodao je da su bele žile, koje se čestio nalaze u paradajzu, posledica previsokih temperatura i nedostatka kalcijuma i magnezijuma.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Idealna dnevna temperatura za paradajz je, prema njegovim rečima, od 25 do 27 stepeni Celzijusa, a noćna do 14 stepeni, a takvih je do sada bilo malo.

Takač je rekao da će ove godine biti loš prinos pasulja i ako nije zalivan biće prepolovljen rod, dok je paprika u dobrom stanju, ali će rok takođe kasniti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading