Nova kriza? Crni četvrtak na berzama širom sveta

Autor: Srbija danas, Republika

Vesti

15.08.2019

12:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve evropske berze zabeležile su veliki pad vrednosti akcija dok se samo Dau Džons stropoštao 800 bodova. Akcije su pale, a potražnje za obveznicama su porasle dok su tržišta interpretirala državne stope kao signal koji prethodi recesiji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U SAD su tri glavne berze rad završile sa manjkom od tri odsto. DJIA za 800 bodova, NASDAK za preko 240 bodova, a S&P 500 za 85 bodova. I indeksi akcija na azijskim berzama su takođe u padu. Kretanja na tržištima akcija ukazuju na moguću recesiju u glavnim svetskim privredama.

Došlo je do inverzije odnosno obratnih kretanja prinosa na dvogodišnju i desetogodišnju državnu obveznicu, što je tržišni fenomen koji pokazuje da investitori traže veći povrat na ulaganje u kratkoročne nego u dugoročne državne obveznice.

To se tumači kao upozorenje koje obično prethodi recesiji, a dešava se prvi put od početka 2007.

Američki predsednik Donald Tramp opisao je situaciju kao "ogromne količine novca koji se slivaju u SAD" i dodao da "ljudi žele sigurnost!"

Takođe je kritikovao Federalne rezerve zbog ponašanja rekavši da je sada "veoma, veoma kasno".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading