Obradovaće vas manji računi! Cene mesa drastično pale, jagnjetina najeftinija ikada!

Autor: blic.rs

Vesti

16.10.2019

12:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cene mesa u prodavnicama pale su, a razlog je pad cena žive vage na pijacama i otkupu.

RepublikaFoto: ST/E. ČONKIĆ
Foto: Ilustracija

Dok je kilogram junećeg buta do pre samo nekoliko meseci dostizao gotovo 800 dinara, sada može da se nađe čak i za 700, a uglavnom je oko 750 dinara. Svinjetina je sa 500 dinara za kilo buta pala na 440 do 460, dok se na akciji može naći i za 370 dinara.

Razlog za pad cena u mesarama i marketima je svakako niska cena žive stoke. Cene žive stoke u Srbiji su i dalje ispod cene najjeftinijih cigareta, ispod svakog nivoa drži ih nemogućnost izvoza svinja u Kinu, odnosno junećeg mesa u Tursku, a po proceni stručnjaka, cenu bi mogla da podigne predstojeća sezona slava.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Na stočnim pijacama u Srbiji proteklih dana prasad se prodaju po ceni od 160 do 200 dinara po kilogramu žive vage. Tovne svinje težine do 120 kilograma imaju cenu od 130 do 140 dinara, dok je cena tovljenika do 140 kilograma maksimalno do 90 dinara po kilogramu žive vage. Ni po tako niskim cenama, međutim, kako navode trgovci, prometa nema mnogo.

U normalnim tržišnim okolnostima i sa solidnom cenom uzgajivač jorkširskih svinja Branko Đuričić iz Gole Glave kod Valjeva slavio bi, jer su za samo pet meseci dve njegove krmače oprasile 42 jedinke, jedna 22, a druga 20.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Jagnjad najjeftinija u istoriji

Najdrastičniji pad cene stoke beleži se kod jagnjadi, čija je sadašnja cena od 240 dinara za kilogram žive vage, po rečima dr Radosava Vujića, "najniža u istoriji stočarstva".

- Jagnjad su ove godine bila najjeftinija jer su priče o izvozu u Tursku, Kinu, Grčku ili arapske zemlje pale u vodu. Ukoliko se ne popravi stanje na tržištu, ove cene u budućnosti mogu uticati na pad broja ovaca. Jer naše tržište je suženo, a poslednjih godina je došlo i do male hiperprodukcije jagnjećeg mesa, pošto domaćinstva koja su imala po dve do tri krave sada drže po 15, 20 ovaca - kaže Vujić.

- Ovo je peti ili šesti put da na mojoj farmi krmača oprasi oko 20 prasadi, a često se dešava da oprase od 14 do 16. Sve bi to bilo više nego dobro, ali cena prasadi je spala i ko sada proda prase za 180 dinara po kilogramu, može da slavi, ali to u stvari nije nenormalno. Šta se dešava ja ne znam, jer realna cena prasadi treba da bude 250 dinara po kilogramu kako i potrošačima ne bi bilo mnogo, a da i proizvođač može nešto da zaradi, živi i ulaže u proizvodnju - razmišlja Đuričić.

Kako objašnjava dr Radosav Vujić iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe, glavni razlog pada cene svinja je pojava bolesti afričke kuge i nemogućnost izvoza koji je prema navodima Ministarstva poljoprivrede bio ugovoren sa Kinom. Što se tiče junećeg mesa, usled nemogućnosti izvoza u Tursku, pale su cene i teladi i tovnih junadi.

- Trenutna otkupna cena žive vage tovnih junadi je oko 1,8 evra, ali prodaja i po toj ceni teško ide. To je na pijacama dovelo i do pada cene teladi, jer se muška sada prodaju za 450 do 460 dinara po kilogramu, dok su ženska 350, 360 dinara. Cena krava po kilogramu žive vage je 1,2-1,3 evra, maksimalno 1,5 evra ako su dobro utovljene - priča Vujić.

Predstojeća sezona slava, dodaje on, ipak bi koliko-toliko mogla da podigne cenu prasadi i jagnjadi, dok bi na povećanje cena žive vage junadi mogao da utiče ponovni izvoz u Tursku koji se najavljuje ovih dana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading