Sjajne vesti: "Želvoz 026" vraća "Gošu" u život

Autor: B. KAŠANSKI

Vesti

19.10.2019

09:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još jedan gigant u stečaju spasen je najgore sudbine - gašenja. Kompanija "Želvoz 026" dala je najbolju ponudu na četvrtoj licitaciji za prodaju fabrike šinskih vozila "Goša" iz Smederevske Palanke i tako ovu fabriku sačuvala od konačne propasti. Takođe, najmanje 300 ljudi, i to za početak, imaće obezbeđen posao.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Podsetimo, prethodne tri licitacije za "Gošu" bile su neuspešne jer se nije javio nijedan ponuđač. Ovog puta, međutim, na četvrtoj licitaciji, održanoj u petak, pojavila su se dva zainteresovana privredna društva. "MIN lokomotiva" iz Niša izašla je sa ponudom od 500.000 evra, dok je smederevski "Želvoz 026" ponudio milion evra. Smederevska kompanija je u zapisniku proglašena za najboljeg ponuđača i Odbor poverilaca "Goše" ima rok od najviše sedam dana da donese odluku o prodaji.

Kako za Srpski telegraf kaže Svetozar Bugarin, direktor kompanije "Želvoz 026", oni planiraju da u kratkom roku povrate "Goši" zvanje prvog remontera Srbije s obzirom na to da je ta fabrika, pre ulaska u probleme, bila visoko kotirana po ugledu i poslovnim rezultatima.

Oduševljenje u Palanci

Prema informacijama Srpskog telegrafa, ponuda "Želvoza 026" dočekana je u Smederevskoj Palanci sa oduševljenjem. Naime, od "Goše" je nekada živeo veliki broj građana tog mesta i to što će njih 300 imati stalan i obezbeđen posao nikako nije mala stvar. Posebno što su mislili da su od tog preduzeća svi digli ruke.

- "Želvoz 026" može odmah deo poslova da prebaci na "Gošu" s obzirom na to da imamo potpisan veliki broj ugovora za poslove u zemlji i inostranstvu za naredne dve godine. To bi značilo da najmanje 300 radnika "Goše" ima obezbeđeno radno mesto - objašnjava Bugarin.

Podsetimo, na gotovo isti način smederevski "Želvoz" podigao se iz pepela. Od preduzeća koje su svi otpisali i samo se čekalo da i zvanično bude stavljen katanac stiglo se do firme koja se uzdiže iz dana u dan i radi sve bolje. Do pre samo dve godine "Želvoz" je bio pred gašenjem, u stečaju, a danas zapošljava 300 radnika i samo u ovoj godini ima sklopljene ugovore za remont čak oko 1.000 vagona. Rukovodioci najavljuju i nova zapošljavanja, kao i rad sa kompanijama iz EU.

Direktor "Želvoza 026" Bugarin: U kratkom roku povratićemo "Goši" zvanje prvog remontera Srbije

Ta kompanija kupljena je iz stečaja 2017, baš kao i "Goša". Onda je počela grčevita borba za opstanak, koja je na kraju dobijena. Nije bilo nimalo lako s obzirom na to da su sve licence i sertifikati istekli, pa se čekalo do 2018. raspisivanje tendera za nove poslove. Ipak, na kraju su stručnost i naporan rad dali rezultate. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Žile

20.10.2019 16:37

"Želvoz 026" vraća "Gošu" u život. 300 radnika ostaje na poslu.

Odgovori 10 0
Anči

20.10.2019 17:16

Bravo za "Želvoz 026" iz Smedereva. Ima nade za Gošu. U kratkom roku povratiće "Goši" zvanje prvog remontera Srbije

Odgovori 10 0