Antić: Hidroelektrana Đerdap 1 je najveće blago Srbije!

Autor: sputniknews.com

Vesti

20.11.2019

11:52 >> 12:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Hidroelektrana Đerdap 1 je najveće blago Srbije i bez ikakve sumnje je naš najvažniji objekat", rekao je danas ministar energetike Aleksandar Antić tokom puštanja u pogon agregata na toj hidroelektrani.

RepublikaFoto: Ministarstvo rudarstva i energetike
Aleksandar Antić

- Mi smo remontima koju su izvršeni na pet blokova obezbedili da ti agregati imaju novi radni vek za naredne četiri decenije - rekao je ministar novinarima i dodao da je u kapitalnom remontu pet agregata obezebeđena dodatna energija za stabilnost energetskog sistema Srbije.

On je podsetio da je Đerdap 1 pušten u rad pre 72 godine i da je tada predstavljao najveći hidroenergetski objekat u Evropi.

Direktor EPS-a Milorad Grčić izrazio je zadovoljstvo zbog puštanja agregata u rad, ocenivši da sada EPS ima pet hidroagregata koji su kao novi i uvećane snage za 30 megavata po agregatu.

- Ostao je još jedan agregat koji kada se bude uradio moći ćemo da kažemo da imamo Đerdap 1 kao da smo ga tek izgradili - rekao je on.

Ono što je sada važno, prema njegovim rečima, je i kompletan remont HE "Đerdap 2" koji se nalazi nekoliko desetina kilometara nizvodno kod Negotina.

- To je HE manjeg proizvodnog kapaciteta, ali koja ima 10 agregata drugačijeg tipa.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je da današnji događaj pokazuje da revitalizacija ide po planu i da nema nikakvih zastoja.

- Puštanje agregata u pogon je rezultat zajedničkog delovanja stručnjaka kompanije "Silovije mašini", jedne od najuglednijih i najstručnijih u Rusiji i stručnjaka u Srbiji.

On je naveo da samo zajedničke aktivnosti mogu da dovedu do ovakvih rezultata koji su od značaja ne samo za elektroprivredu Srbije, već i za ekonomiju Srbije i celog regiona.

On je na kraju dodao da se puštanje u pogon agregata ostvaruje aktivnim političkim kontaktima srpskih i ruskih vlasti i da pokazuje da se uz političke kontakte i dijalog realizuje dogovoreno.

Nakon puštanja u rad petog agregata, delegacija, na čelu sa ruskim ambasadorom, je položila venac na spomenik srpskim i ruskim vojnicima u Kladovu.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading