Siniša Mali: Opterećenje plata je kao u EU

Autor: Kurir, Republika

Vesti

25.11.2019

22:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je juče da će Vlada i u 2020. smanjiti poresko opterećenje neto zarada za dodatni jedan procenat i istakao da nije tačno da je kod nas to opterećenje preveliko, pošto je na nivou proseka zemalja EU.

RepublikaFoto: Tanjug/B. STEKIĆ
Siniša Mali

- Smanjujemo poreze i doprinose na zarade iz godine u godinu. Kada je to bilo da se oni smanjuju ovom brzinom, zato je za jedan odsto iz godine u godinu - rekao je Mali tokom rasprave o predlogu budžeta za 2020. godinu i istakao da to smanjenje podstiče razvoj privrede.

Napominje, ipak, da se u svetu nigde to ne gleda kao kod nas, kao na bruto i neto zaradu, već se to naziva „klin“, odnosno tax wedge.

- U Srbiji je trenutno 38,4 odsto opterećenje na neto zaradu, kada se pogleda bruto u odnosu neto, i mi smo tu na samom proseku 28 zemalja članica EU, kojima taj odnos iznosi 38,2 odsto - naglasio je Mali.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading